בארץ

מכתב ליועמ"ש: עצור את הרס שלטון החוק והדמוקרטיה בכסות המאבק בקורונה

קרדיט: דף הפייסבוק ראש הממשלה בנימין נתניהו

התנועה לטוהר המידות שלחה מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, הד"ר אביחי מנדלבליט, בנוגע להחלטות ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים אמיר אוחנה לדחות את פעילותם של חלק מבתי המשפט ולתת בידי שירות הביטחון הכללי לנתר אחר אזרחי ישראל.

"בחסות משבר נגיף הקורונה, ביצע שר המשפטים מהלך נגד הדמוקרטיה, מהלך אשר פגע פגיעה אנושה בשלטון החוק במדינת ישראל. שר המשפטים אמיר אוחנה, המכהן בממשלת מעבר, ואשר מינויו לא זכה לאמון הכנסת, תיקן את תקנות בתי המשפט ולשכות ההוצאה לפועל". כך נכתב בפניית התנועה לטוהר המידות ליועץ המשפטי לממשלה, הד"ר אביחי מנדלבליט, היום (15.03) לאחר החלטות שר המשפטים אמיר אוחנה וראש הממשלה בנימין נתניהו לבטל את פעילות חלק מבתי המשפט וניתור אזרחי ישראל בידי השב"כ.  בתנועה הוסיפו במכתב: "לפגיעה האנושה בדמוקרטיה, בהגבלת פעולתה של הרשות השופטת, מצטרפת הודעת ראש הממשלה על הפעלת סמכויות פוגעניות לשימוש באמצעים טכנולוגיים לניטור ומעקב אחר אזרחים, בטענה כי הדבר נדרש למלחמה בנגיף הקורונה".

התנועה הוסיפה כי היא מבינה את חשיבות ההתגוננות מפני הנגיף וההגנה על בריאות הציבור אולם "ההיסטוריה מלמדת כי דווקא בתקופות אלו יש להקפיד ולשמור על בסיס הדמוקרטיה ועקרונות שלטון החוק". במכתב התנועה דרשה לבטל את החלטת שר המשפטים לאור המצב המשפטי העדין של ראש הממשלה והשבעת כנסת חדשה. כידוע, רה"מ נתניהו נאשם בשלושה כתבי אישום של שוחד, מרמה והפרת אמונים בתיקים 4000, 2000 ו-1000. "שר המשפטים אוחנה הוא שר בממשלת מעבר שלא נבחר על ידי הכנסת אשר מנסה לצמצם את פעילות מערכת בתי המשפט משיקולים זרים תוך שימוש לרעה בסמכותו" נכתב בפנייה.

בהודעה לתקשורת מטעם היועמ"ש נכתב בנושא כי " "במסגרת הבחינה המשפטית הוחלט על הטלת מגבלות שונות על האמצעים שיופעלו, לרבות בהיבטים של תקופת הפעלתם, הפיקוח המשפטי על ההפעלה והשימוש בנעשה במידע שנאסף". מנגד, התנועה הביעה חשש מהמהלך והודיעה כי "הפעלת אמצעי-סייבר למעקב אחר האזרחים, אינה מידתית, ופגיעתה באינטרס הציבור ובחירויות הפרט עולה על תועלתה".

אחד הצעדים המתבקשים, לאור פניית התנועה לטוהר המידות ליועמ"ש, היא הבהרה לאופי פגיעה לפרטיות של אזרחי המדינה ופירוט אמצעי הניטור בהם מתכוונים להשתמש. התנועה עוד מבקשת הבהרות לגבי אמצעי הפיקוח של אותם אמצעים והקמת ועדת פיקוח בכנסת. "עד להסדרת הפיקוח הפרלמנטרי על צעדים אלו, ייאסר על הממשלה לעשות בהם שימוש" ביקשו בתנועה.

"דגל שחור מתנוסס על צעדים אלה. אם לא תעשה כן, לא ירחק היום ויימצא מי שיורה, בתקנה לשעת חירום או בצו מינהלי, לפזר את הכנסת ולחדול את פעולתה של הרשות המחוקקת. אנו קוראים לך להגן על שלטון החוק, ועל הפרדת הרשויות בישראל" סוכם במכתב.

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"