אסיה בעולם תחקירים

הונג קונג: מהומות ועימותים בעקבות האיסור על מוחים לעטות מסכות בהפגנות

שוטרים מכניעים מפגין. קרדיט: FREEDOM HK

סוכנות הידיעות "הונג קונג פריי פרס" דיווחה ביום שישי (04.10) האחרון כי ממשלת הונג קונג בראשות קארי לאם הפעילה את חוק מצב החירום משנת 1922 לאחר דיונים בממשלה. החוק נכנס לתוקף מיום שבת האחרון. בפאנל לשאלות הציבור ביום שישי(04.10) האחרון, שרי ממשל קארי לאם דחו את הטענות לאלימות כנגד עיתונאים. "העיתונאים לא התנהגו כעיתונאים. הם הסתובבו סביב השוטרים" אמר אחד השרים.

נכון לכתיבת שורות אלה, עלו דיווחים ברשתות החברתיות על מאסרים המוניים של מוחים בידי המשטרה ההונג-קונגית. רשת "סי.אן.אן" דיווחה ביום שבת האחרון (05.10) על ריבוי מקרי ונדליזם והשחתה במחאה על הפעלת החוק השנוי-במחלוקת. רשת הרכבת התחתית בהונג קונג הושבתה לחלוטין בעקבות השחתה של מספר רב של תחנות, פגיעה במכונות כרטיסים ושריפת כניסות.

מנגד, מנהיגת הונג קונג אמרה בנוגע להפגנה כי "הפעולות הקיצוניות ע"י מוחים שלובשים מסכות מזעזעות", והוסיפה כי בכך מצדיקים המוחים את השימוש בחוק. "אנחנו לא יכולים לסבול עוד מוחים ההורסים את הונק קונג שאנו מוקירים. אנחנו חייבים להחזיר את השלווה להונג קונג" אמרה לאם.

"אם הוא לובש מסכה, זה פגיעה בעבודה המשטרתית. זה חלק מהסמכויות המשטרה. וזה הפרעה בעבודת המשטרה לבצע את חובתה", אמר מזכיר ההגנה ההונג קונגי, ג'ון לי, והוסיף: "גם בחקיקה הנוכחית למשטרה יש את הזכות לעשות זאת. בכדי להימנע מחילוקי דעות. על מוחה חובה להוריד את המסכה. אני רוצה להבהיר שאדם חייב להוריד את המסכה. אי-הורדה זו עבירה [פלילית]".

מחאות הונג קונג. קרדיט: FREEDOM HK

החוק יחייב את המפגינים בהונג קונג לא לכסות באופן מלא או חלקי את פניהם במהלך הפגנות. כל מפגין אשר יכסה את פניו, בהפגנה מאושרת או לא מאושרת ע"י רשויות החוק, יענש בעד שנה במאסר ובקנס של 25 אלף דולרים הונק-קונגים. מקרים יוצאי דופן הינם חבישת מסכה במחאות במסגרת עבודתם, בשל סיבות רפואיות או דתיות.

במקביל, החוק קובע כי כל מי שלא ישמע להוראות שוטר להוריד את כיסוי הפנים יענש בחצי שנת מאסר ובקנס של עשרת אלפים דולרים הונג קונגים. מנהיגת הונג קונג קארי לאם הודיעה בישיבת הממשלה כי "ההחלטה להפעיל חוק כנגד-מסכות היא לא החלטה קלה, אך נחוצה נוכח המציאות כיום", אך הוסיפה שהונג קונג "לא במצב חרום". החוק לא שומש מאז מחאות 1967 באזור הקולוניה הבריטית-לשעבר. רשת "בי.בי.סי" הבריטית דיווחה כי לאם האשימה את המפגינים בביצוע "לינץ" על תושבים בעלי דעות שונות משלהם. נכון לכתיבת שורות אלה, לא ברור למה התייחסה מנהיגת הונג קונג.

ההחלטה השנויה במחלוקת באה לאחר עדויות רבות ברשתות החברתיות ורשתות התקשורת המקומיות על שימוש נרחב ולא מידתי של כוח מצד המשטרה. זאת בשעה שבסין רבתי חגגו 70 שנים להיווסדה. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה השבוע על גל נרחב של מחאות אלימות, שזכו לפעילות אלימה מצד המשטרה. מפגינים תועדו זורקים "פצצות פטרול" על כוחות המשטרה בשעה שהאחרונה השתמשה בירי גז מדמיע, תותחי מים וירי כדורי גומי ואף במקרה אחד בירי חי על מנת לפזר את ההפגנות.

ע"פ דיווחיום ברשתות החברתיות, עיתונאי אחד נפגע בירי אמצעים לפיזור הפגנות בעיניו. כתוצאה מכך התעוור בעין אחת. במקביל, בדיווח של עיתון "הניו יורק טיימס" מוקדם יותר השבוע ניתן לראות כי שוטרים ללא הזהרה מכוונים נשקים בהכנס לעבר מוחים. חלקם עם כדורי גומי. חלקם עם כדורים אמיתיים.

קריאה למרי אזרחי. קרדיט: FREEDOM HK

בד בבד, דווח על ירי מגמתי של אמצעים לפיזור הפגנות לגובה של כוחות המשטרה בשה טין, עיירה באזור הטריטוריות החדשות בשטחי הונג קונג.

קרדיט: FREEDOM HK
הונג קונג. קרדיט: מגזין לתוך הלילה
ההרס אחרי. קרדיט: אמ. מגזין לתוך הלילה
אנדרטות דוממות למאבק. קרדיט: אמ. מגזין לתוך הלילה.


About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"