השרה אמרה את הדברים לאחר החלטת משרד האנרגיה להקפיא את קידומן של ארבע תכנות כוח גדולות. השרה המשיכה כי יש לקבוע "תכנית יישומית אשר תאפשר לשוק הפרטי לקדם ולהקים אנרגיה סולארית בשטחים המבונים ומתקנים לאגירת אנרגיה מתחדשת כבר בעשור הנוכחי". ע"פ השרה, במסמך עמדה של המשרד להגנת הסביבה "עולה כי כבר היום ב-2020 ניתן להקים מתקנים סולאריים על מבנים ושטחים בנויים הקיימים היום ובאמצעותם להגיע ל-47% מצריכת החשמל".
"יש צורך בהקפאה גם של תחנות הכוח הגדולות הנוספות המקודמות על-ידי המדינה ועל-ידי יזמים פרטיים ברחבי הארץ". כך קבעה השרה להגנת הסביבה, ח"כ גילה גמליאל, בנוגע להחלטת משרד האנרגיה שלשום (11.08) להקפיא את קידומן של ארבע תחנות כוח גדולות. בהתאם, גמליאל מסרה: "אני מברכת על כך שהעמדה הנחרצת שהובלתי התקבלה, למען תושבי מדינת ישראל. מנכ"ל משרדי, דוד יהלומי, קיבל ממני גיבוי מלא כאשר דרש באחרונה ממשרד האנרגיה לעצור לחלוטין את קידומן של תחנות כוח פוסיליות מזהמות ברחבי ישראל שהן מזהמות, מיותרות ולא כלכליות, והיו עלולות לייצר זיהום למשך 30 השנים הבאות אם היו קמות", וקבעה: "הודעת משרד האנרגיה מהיום על הקפאת התוכניות להקמת ארבע תחנות כוח גזיות חדשות, מאמצת את עמדתנו ומשנה ב-180 מעלות את הכיוון והתוכניות של משרד האנרגיה ומראה שאפשר גם אחרת כפי שכל הזמן טענו. טוב מאוחר מאשר לעולם לא".
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
"למרות ההתקדמות המשמעותית אשר הושגה היום, הדרך להפסקת התלות של ישראל בדלקים פוסיליים מזהמים ומעבר לייצור חשמל מבוסס אנרגיות מתחדשות עוד ארוכה. יש צורך בהקפאה גם של תחנות הכוח הגדולות הנוספות המקודמות על-ידי המדינה ועל-ידי יזמים פרטיים ברחבי הארץ וקביעת תכנית יישומית אשר תאפשר לשוק הפרטי לקדם ולהקים אנרגיה סולארית בשטחים המבונים ומתקנים לאגירת אנרגיה מתחדשת כבר בעשור הנוכחי" אמרה גמליאל, והסבירה: "מעבודה מקצועית שנערכה על-ידי המשרד, עולה כי כבר היום ב-2020 ניתן להקים מתקנים סולאריים על מבנים ושטחים בנויים הקיימים היום ובאמצעותם להגיע ל-47% מצריכת החשמל. אין היגיון ליצור זיהום אוויר מיותר, כאשר יש חלופה נקייה ושאינה מזהמת כלל, וזולה יותר".
"הרקע לשינוי הכיוון הדרמטי של משרד האנרגיה הוא העבודה המקיפה והיסודית הזו שהייתה ראשונה מסוגה בישראל" ציינה השרה, והרחיבה כי "בעבודה זו הראינו כיצד טכנולוגיית אגירת האנרגיה – בשילוב אנרגיה סולארית – מייתרת את הצורך בהקמתן של תחנות כוח חדשות. הראינו שאגירה עם אנרגיה סולארית עדיפה בכל היבט מערכתי ולאומי על פני תחנות כוח גזיות, ובפרט מגבירה את אמינות אספקת החשמל בישראל, כלכלית יותר וכמובן שאינה מזהמת". צוות של המשרד להגנת הסביבה בהובלת מנהל תחום אנרגיה ושינויי אקלים במשרד, ד"ר גיל פרואקטור, בשיתוף יועצים ומומחים בתכנון וניהול מערכות חשמל, ביצע ניתוח טכני, תפעולי וכלכלי מעמיק וחדש בישראל לבחינת הקמת מתקני סוללות לאגירת אנרגיה בשילוב אנרגיה סולארית ייעודית – במקום התכניות הקיימות להקמת תחנות כוח גזיות מסוג פיקר ומחזור משולב(ומחז"מ). ע"פ הודעת משרד האנרגיה בנושא, התוכניות שהוקפאו היוו למעלה מ-50 אחוזים מההספק המתוכנן כיום בגז טבעי.
"ההחלטה של משרד האנרגיה היא צעד חשוב בדרך להפסקת ההשקעה המשקית בתשתיות פוסיליות מזהמות ובדרך לאימוץ תפיסת המשרד להגנת הסביבה שעל ישראל לאמץ חזון ויעדים ברורים למעבר לכלכלה שאינה מזהמת, יעילה בצריכת המשאבים שלה ומשגשגת, בהתאם למדיניות העולמית. אני קוראת להפסיק את הסבסוד העקיף והישיר של תשתיות פוסיליות מזהמות ובמקום זאת, להשקיע בהגדלה מהירה ומבוזרת של אנרגיה מתחדשת" פירטה השרה.
במקביל, הארגונים למען איכות סביבה בירכו על המהלך של משרד האנרגיה. "הפורום לאנרגיה נקיה" מסרו בנוגע להחלטת משרד האנרגיה כי "זהו יום חג. יום המפאר וממחיש את כוחה של פעולה אזרחית משולבת. לאחר אינספור מאבקים מקומיים וארציים, ניירות עמדה, מפגשים, שיחות, מצגות, מאמרי עמדה ודיונים בכנסת ובממשלה, משרד האנרגיה משתכנע ומאמץ חלקית את עמדת הגורמים האזרחיים. אנו מקווים ומצפים כי המשרד יאמץ בהמשך הדרך את עמדתנו במלואה- בעידן של משבר אקלים חריף, אין כל צורך ואף מסוכן מאד להוסיף עוד תחנות כוח מונעות בגז בישראל וכל הספק מותקן חדש חייב להיות מבוסס על אנרגיה מתחדשת, המאפשרת לייצר חשמל ללא זיהומי אוויר וקרקע, במחירים שהינם כשליש ממחירי חשמל המופק מגז, מה שיוריד את יוקר המחיה במשק ויפחית את אי השוויון", והוסיפו: "השטחים המופרים בישראל, לרבות גגות, חניות, דרכים, מחצבות, מתקני טיהור שפכים ועוד, בתוספת אגירה בסוללות לשעות הלילה ולימים מעוננים, מאפשרים ייצור החלק הארי של החשמל בישראל מאנרגיה סולארית עוד לפני שנת 2030, תוך ייצוב רשת החשמל. לשם אנו שואפים ולשם נמשיך לחתור בשורה של פעולות אזרחיות מקצועיות ונחושות ללא מורא, תוך בלימת יתרת תחנות הכוח הגזיות המתוכננות".
"'הפורום לאנרגיה נקיה' שם לו למטרה לקדם מעבר מהיר ושלם של משק האנרגיה בישראל לשימוש באנרגיה מתחדשת. כצעד ביניים הכרחי למימוש חזון זה, הפורום מסייע לבלום את המשך פיתוח משק הגז בישראל, בדגש על עצירת קידוחים נוספים וסיכול פרויקטי תחנות וצנרת גז, מתקני הנזלה ועוד" נמסר מהפורום. בין השאר, חברים ב"פורום לאנרגיה נקייה" עמותת "שומרי הבית", "גרינפיס ישראל", עמותת "צלול", עמותת "חיים וסביבה", עמותת "מגמה ירוקה", "מרכז השל", "עמותת מרחב", "הפורום הישראלי לעירוניות", XR ישראל, "הורים למען אקלים", "מאבק 2020", מטות המאבק בתחנות הכוח "קסם", "השלום", "הגלבוע", עמק המעיינות וכן חוקר האנרגיה אמנון פורטוגלי ומומחה הסביבה הפרופסור עדי וולפסון.