זאת עקב דיווחי כלכליסט כי שותפות לוויתן צפויה להעביר לידי בז"ן כ-2500 חביות קונדנסט ביום ללא תשלום מצד האחרונה. מחברת בז"ן נמסר: "איננו עוסקים בעסקאות אסטרטגיות".
בפניית מערכת מגזין לתוך הלילה למשרד להגנת הסביבה בשבוע שעבר עולה כי בהינתן "הפיתרון" לבעיית ייצור החומר הרעיל קונדנסט בין שותפות לוויתן לחברת בז"ן כפי שדווח בכלכליסט, לא הוצג פיתרון אחר למשרד להגנת הסביבה.
- מוזיאון ישראל לא לבד: המוזיאון הימי הלאומי העביר מוצגים למקום בטוח עקב המצב הביטחוני
- "בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"
- לאחר פסיקת בג"ץ בעתירת חוק הגיוס, התנועה לאיכות השלטון פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל: גייסו באופן מידי את כלל תלמידי הישיבות החרדים
- למרות החשש המתגבר כי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל יאותגרו במערכה בצפון, נכון לשעה זו אין שינוי בהנחיות האופרטיביות בדבר חומרים רעילים בנמל חיפה
- לרגע אחד, מאות שנים לאחר שנעלם, חזר הטרבושה לככב ככלי נשק בשדה הקרב בישראל
עוד נמסר מהמשרד כי "אם חברת נובל אנרג'י לא תוכל להעביר את הקונדנסט לבית הזיקוק חיפה, יהיה עליה להציג פתרון חלופי ולאשר אותו על ידי הגורמים המוסמכים, ובכללם המשרד להגנת הסביבה, אשר יבחן את כלל ההיבטים הסביבתיים הקשורים בפתרון החלופי". בכתבת כלכליסט הרחיבו כי "ללא מציאת פיתרון לפינוי הקונדנסט, לא תתאפשר הזרמת גז מהמאגר".
מהמשרד עוד נמסר כי "המשרד להגנת הסביבה אינו אחראי למציאת פתרון לסילוק הקונדנסט עבור חברת נובל אנרג'י – ניתן לפנות בנושא זה גם למשרד האנרגיה – הרגולטור בנושא גז ונפט", והרחיבו: "התכנון ותוכניות הניהול והניטור הסביבתי (תנ"ס) אשר אושרו עבור פרויקט לוויתן כוללים את העברת הקונדנסט לבית הזיקוק חיפה, ולמשרד להגנת הסביבה לא הוצג פתרון אחר לזמן התפעול השוטף".
ממשרד האנרגיה ומחברת נובל אנרג'י לא התקבלה תגובה בנושא.
זוהי לא הפעם הראשונה בה מסייגת בז"ן לקנות את הקונדנסט ממאגר ליוויתן. עוד בשנת 2018 נכתב בעיתון כלכליסט כי בז"ן אינה מעוניינת בעסקה.
בד בבד, השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, ומנכ"ל המשרד, גיא סמט, נפגשו השבוע עם ראשי רשויות מאיגוד ערים שרון-כרמל. השר אלקין אמר במעמד לראשי הרשויות שנכחו באירוע כי "אין שחר לאמירות חסרות האחריות הקוראות לתושבים להתפנות", והרחיב: "גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה בדקו את הנושא בצורה הקפדנית ביותר, ומהמידע שיש בידינו על פעילות האסדה בעת ההרצה, הרכב הגזים, כמויות הגזים שיפלטו, ותרחישים מחמירים של ריכוזים ביישובי החוף – ניתן לקבוע כי לא קיים סיכון לתושבי יישובי החוף בכל שלב משלבי ההרצה, כולל בזמן הנישובים".
"אם נגלה בזמן אמת כי מתרחשת עלייה בזיהום האוויר המסכנת אוכלוסייה – לא נאפשר לאסדה להמשיך לפעול" הבטיח אלקין.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, הוסיף על דברי השר ואמר: "המשרד להגנת הסביבה שם את בריאות הציבור בראש סדר העדיפויות ופועל כדי להבטיח שגם באירוע החמור ביותר לא תוצב אוכלוסייה בסיכון". סמט הרחיב כי "למרות שאין כל סבירות לפגיעה בבריאות הציבור או בסביבה כתוצאה מפעילות ההרצה של האסדה, למשרד להגנת הסביבה נתונה הסמכות להפסיק את פעילותה במקרה של חשש לפגיעה בציבור או בסביבה, והוא מתכוון להפעיל אותה במידת הצורך".
השר ומנכ"ל משרדו עדכנו את ראשי הרשויות כי ביום הנישוב צוותי המשרד יהיו מתוגברים על האסדה, בחוף ובתחנות הניטור. מהמשרד עוד נמסר כי חברת נובל אנרג'י תעדכן את המשרד ואת הציבור 48 שעות לפני תחילת שלב הנישוב העיקרי. "כדי להבטיח שלא ייגרם כל נזק המשרד להגנת הסביבה דרש מחברת נובל לבדוק תרחישי פיזור מזהמים מחמירים על מנת להעריך את ריכוזי הבנזן שיתקבלו ביישובי החוף בעת ביצוע פעילויות הנישוב" נמסר בהודעת המשרד, והורחב: "התרחישים נבדקו במצבים אטמוספריים מחמירים. במקביל, המשרד להגנת הסביבה בדק את תרחישי הפיזור של בנזן… המשרד להגנת הסביבה דרש מחברת נובל להקים שני מעגלי ניטור כדי להבטיח קבלת מידע עדכני בזמן אמת".
ע"פ המשרד, המעגל הראשון של הניטור ממוקם על האסדה עצמה לניטור שעתי, בעוד המעגל השני הוא ע"י תחנות ניטור המצוידות בגלאי איתור בנזן וגלאי תחמוצות חנקן ואוזון בארבעה יישובים שונים: קיסריה, מעיין צבי, נחשולים ודור. עוד נכתב כי לשם תקופת ההרצה המשרד יעביר תחנת ניטור נוספת שתוצב תחילה בזיכרון יעקב ואחר-כך בעתלית. את תוצאות הניתור יהיה ניתן לציבור לעקוב באתר המשרד ובאפליקציית "אוויר בסביבה".
בעמותת שומרי הבית טוענים כל העת כי נובל אנרג'י חורגת מתנאי היתר ההפעלה של האסדה היות ולא מקוימות הוראות הממונה על חוק אוויר נקי במשרד להגנת הסביבה ביחס לתקינות תחנות הניטור ולרשימת המזהמים המנוטרים על ידן. בעמותה מצביעים על העובדה כי נתוני תחנות הניטור אינם אמינים היות שנתונים חורגים נמחקים בעקביות, התחנות עוברות כיולים ארוכים, וממילא ברובן אינן מנטרות את כלל הנתונים שהמשרד להגנת הסביבה מחייב.