נגיד בנק ישראל, הפרופ' אמיר ירון, נתן תחזית קודרת לגבי הגירעון התקציבי ללא פעולות מונעות בהקדם. כנראה מבחינת המערכות התקציביות, לא ממהרים לחשוש מחריגות שונות בבור. אולי הגישה היא כי אם כבר יש בור, אז שיהיה בור משמעותי.
לפני שבועות מספר, נקלט במערכת הממשל ובתקשורת הישראלית כיצד ישראל צפויה, בעקבות פעולות כאלו ואחרות של קברניטיה בתחום הכלכלי רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון להיכנס לגירעון. המאמץ לא היה קל אך הם הצליחו. אנחנו בפתח של רעה חולה ואין תרופת פלא. רק טיפולים להורדת החוב.
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
גלובס דיווחו כי סעיף ספציפי אף הכפיל את ערכו עבור עובדי משרדי הממשלה ואף עלה בצורה אסטרונומית מעל רף מאה מיליארד מ-50 מיליארד בעשור. כעת, אין פתרונות יש מאין. רק בחירות גרועות שרק ימתנו את המכה הכואבת על אזרחי ישראל. אבל נראה כי יש רבים שחולקים על דעה זו. רק בשבוע החולף פורסם באתר מאקו כי יצא מכרז לבניית מאות מקלטים למטוסים בעשרה מיליון דולרים. אני יכול להגיד לכם כעת כי לדעתי הפרויקט, שנעשה אולי בשל צורך מבצעי, יחרוג מהתקציב הזעום. יחרוג בהרבה. וזה רק פרויקט אחד שנראה שעושים מבחינת תחזיות הביצוע צחוק מעבודה.
בהתאם, זאת בשעה שאין צורך מידי לבזבוז כספים מיוחד ע"י מערכת הביטחון בצורת מבצע ארוך, לא יחידני ברצועת עזה, לבנון או סוריה. ע"פ דברי הנגיד ירון, כל פעולה צבאית חריגה רק תגביר את המרחק התקציבי בין צמצום הגירעון למצב בפועל. כך ניתן להסביר את דרך ההכלה בהנהגת הממשל הנוכחי בראשות נתניהו. הוא עושה זאת כי אין לו דרך אחרת. מצד שני, החלטותיו הן שהביאו למצב בו יש גירעון, משרד החוץ כנראה בשלבי קריסה מתקדמים, מערכת הביטחון צריכה לחשב כל שקל ואנשים אולי בדרכים מסתכלים על הדרכים המתקדמות- אך נתקעים בפקקים. באמת, גאווה ישראלית.