Uncategorized

דרך חדשה ללמוד על השואה: נתיב הבריחה בפירנאים.

אם אתם רוצים לעשות טיול מיוחד בעקבות השואה, ממשלת ספרד וקטלוניה השיקו בעת האחרונה מסלול מעניין בהרי הפירנאים( מהצד הספרדי) במסגרתו תלכו בנתיבי הבריחה של יהודים חוצה הפירנאים ולתוך המדינה. מערכת "לתוך הלילה" עצרה לשיחה את חוקר התופעה מאוניברסיטת ליידה, ד"ר ג'וזף קאלבט.

ליידה היא מקום קסום. בין עצים מוריקים והרים נישאים. מי היה יכול לעלות על הדעת כי לפני 70 שנים היא הייתה לאחת מהדרמות הגדולות של מלחמת העולם השניה. של יהודים נרדפים ושל כוחות נאצים וסייענים שרדפו אחריהם. ד"ר ג'וזף קאלבט, חוקר מאוניברסיטת ליידה אשר הקדיש את חייו לחקר התופעה דיבר עמנו בהשקת גלריה באוניברסיטת ת"א שהנציחה את המסע האפי.

"מצאתי בספרייה רשימה של יהודים שחצו את הגבול דרך הפירנאים. בספרד, אף אחד לא יודע על הסיפור, על התופעה. אפילו מרצים באוניברסיטאות. אף אחד לא יודע כלום על הדבר הזה". כך פתח בפניי ד"ר קאלבט את שיחתנו.

קאלבט המשיך כי מה שמשך אותו בתופעה היה "כמה קשה היה לנרדפים לחצות את ההרים, עם משפחות, עם ילדים. כמה אפי היה הרגע הזה בחייהם. את הסיפור הזה אני חייב לספר. זו מחויבותי שמישהו יידע על כך", וחידד: "כולם צריכים לדעת על כך".

התפקיד של ההרים כמקום מסתור, והמסתירים בצד הספרדי מחביאים דרמה אנושית גדולה שרק לאחרונה החלו לקלף את שכבותיה. "אנשים החביאו יהודים בבתיהם, ולקחו על עצמם סכנה להיתפס ע"י המשטרה על כך שהסתירו יהודים".

קאלבט יצר קשר עם הניצולים וראיין אותם. כל אלו שריאיין אמרו לו להמשיך לחקור, להמשיך למען הדורות הבאים. לחקור את הקשר בין היהודים ללידיה. מבחינתו של קאלבט, המטרה היא להמשיך לספר את הסיפור. להמשיך במרוץ. "אנחנו  במרוץ נגד הזמן, ואנו יודעים זאת. כל יום יש פחות ופחות מניצולי לידיה". אך זה לא מונע ממנו להמשיך לחקור את העבר. אלו שניצלו בלידיה עברו אחר כך לישראל ולארה"ב.

אז בפעם הבאה שתסעו לספרד ולברצלונה, אולי תקחו סטייה קטנה מהדרך, בדרך חזרה אחורה, חזרה למסע של אנשים שלא היה להם מה להפסיד. מסע בעקבות אור וחושך.






About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"