בארץ

התנועה לטוהר המידות בעתירה לבג"צ בשבוע שעבר: תורה על סיום כהונתו של רונן פרץ כממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה

קרדיט: צילום מסך, דף פייסבוק ראש הממשלה בנימין נתניהו

זאת עקב טענת התנועה לכך שכהונתו כממלא מקום מנוגדת להוראות חוק שירות המדינה. פרץ מכהן בתפקיד מזה למעלה משנה בעוד "כהונה כממלא מקום אפשרית רק לתקופה של שישה חודשים". ע"פ התנועה "מינוי ממלא מקום לתפקיד כה בכיר ורב השפעה מזיק ואף מסוכן כי גורם לתלות של ממלא המקום בראש הממשלה". ממשרד ראש הממשלה לא התקבלה תגובה.

התנועה לטוהר המידות עתרה בשבוע שעבר לבג"צ במטרה להורות על סיום כהונתו של ממלא-מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רונן פרץ, לאור העובדה כי האחרון ממלא את תפקידו כממלא מקום למעלה משנה. זאת למרות שבמסגרת הוראות שירות המדינה, כהונה כממלא-מקום אפשרית רק לתקופה של שישה חודשים, והארכה מעבר לכך מחייבת נסיבות מיוחדות שלדעת התנועה "אינן מתקיימות במקרה זה".

מהכתוב בעתירה עולה כי מטרתה לקבוע מנכ"ל קבוע למשרד ראש הממשלה. בסעיף אחד של העתירה כתבו כי "בהתאם להוראות חוק המינויים, וכפי שיפורט בהרחבה להלן, כהונתו של המשיב  4 (רונן פרץ- א"ו) בתפקיד המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה, לאחר שחלפה חצי שנה ממועד מינויו כממלא המקום, מחייבת הודעה מטעם המשיב 1 (רה"מ בנימין נתניהו- א"ו) לממשלה", וקבעו:  "למיטב ידיעתה של העותרת, לא פורסמה כל הודעה על כך שהמשך כהונתו של מר פרץ הובא לממשלה, או על החלטת המשיב 2 (היועץ המשפטי לממשלה, הד"ר אביחי מנדלבליט-א"ו) והמשיב 3  (נציב שירות המדינה, הפרופ' דניאל הרשקוביץ') לאשר את המשך כהונתו כממלא מקום המנכ"ל". זאת למרות ניסיונות התנועה לקבל מענה ממשרדי היועמ"ש ונציב שירות המדינה בנושא.

"היבט נוסף עניינו בכך שמילוי מקום, לא כל שכן מילוי מקום משך תקופה כה ארוכה, יוצר תלות מוגברת בין בעל התפקיד, המוגדר כממלא מקום, לבין הממנה, אשר הינו בעל הסמכות להחליט האם להאריך כהונתו של ממלא המקום. תלות שכזו יוצרת, באופן טבעי, מתח מובנה בין חובת האמונים שחייב ממלא המקום לציבור, לבין האינטרס של הממנה, שאינם עולים בהכרח בקנה אחד" הוסבר בעתירה.

מהתנועה לטוהר מידות נמסר כי "מצב זה נוח מאד לראש הממשלה וחשוב לו לשמר אותו שכן למנכ"ל השפעה רבה על השתתפות המדינה בהוצאות ראש הממשלה ומשפחתו וכהונה כממלא מקום מחלישה את עמדת המנכ"ל מול לחצים מראש הממשלה ומשפחתו למימון הוצאות", והוסיפו: "על פי דיווחים, זו הייתה סיבת עזיבתם של שני המנכ"לים הקודמים".

"מדובר בדפוס התנהגות לא תקין החוזר על עצמו. גם מנכל משרד ראש הממשלה הקודם, יואב הורוביץ, שימש רוב כהונתו כממלא מקום" קבעו בתנועה.

כזכור, פרץ ניסה לכאורה ע"פ פרסומים שונים לקדם סעיף בעייתי ביותר המאפשר לו לאשר ביצוע עבודות במעון הפרטי של ראש הממשלה בידי עובדים חיצוניים. סעיף זה יוצר במידה רבה מסלול המאפשר לראש הממשלה ומשפחתו, דרך המנכ"ל התלוי בהם, לאשר כספים מהמדינה שהגורמים המוסמכים סירבו לאשר ובכך לעקוף את אותם גורמים.

ממשרד ראש הממשלה לא נמסרה תגובה.

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"