בארץ בעולם

המלחמה שלנו, הפחד שלהם: גוף ניתור דיסאינפורמציה טאיוואני טוען כי נעשה שימוש בסרטונים ובתמונות מהלחימה בעזה במסגרת מבצעי השפעה על הציבור המקומי

אילוסטרציה. צפון עזה במרץ 2024, וטאיוואן. קרדיט תמונה: UNRWA. קרדיט אילוסטרציה טאיוואן: Gordon Johnson, Pixabay

ההנחה הרווחת כי מבצעי ההשפעה הינם מתוצרת סינית. לא רק הלחימה הישראלית בעזה מככבת באותם מבצעים אלא גם הזירה הצפונית מול ארגון הטרור חיזבאללה. מתחילת המלחמה, "המרכז לבדיקת עובדות טאיוואן" דיווח מספר לא מבוטל של מקרים בהם היה שימוש מניפולטיבי, מתמשך ומגמתי של סרטונים ותמונות מהמערכות הצבאיות בעזה ולבנון ברשתות חברתיות, ברובן דרום-מזרח אסייתיות, בכדי להשפיע על דעת הקהל הטאיוואני. בין היתר שולבו בתכנים כזבים מוחלטים. המטרות, ככל הנראה, הן לפגוע בתדמית האמריקאית ובחוסן הלאומי הטאיוואני מול איום פלישה סינית. חלק מהמסרים שהועברו באותם סרטונים נכתבו בניבים השגורים יותר באי הריבוני.

רבות דובר על השימוש המזוויע של רשתות חברתיות בידי ארגון הטרור חמאס במתקפת ה-7 באוקטובר 2023 בקהילות עוטף עזה. רבות דובר על גל תכני השנאה ששטף את הרשתות החברתיות מאותה מתקפה נגד ישראל. כעת, עולה טענה כי נעשה שימוש בתמונות ובסרטונים ממתקפת ה-7 באוקטובר, והלחימה שפרצה בעקבותיה לא רק בעוטף וברצועת עזה אלא גם בלבנון, במסגרת מבצעי השפעה נגד הציבור בטאיוואן. "המרכז לאימות עובדות טאיוואן", גוף טאיוואני לניתור דיסאינפורמציה ברשתות החברתיות (הדומה במשימתו ל"פייק ריפורטר" הישראלי-א"ו), חשף מספר לא מבוטל של מקרים כאלה מאז ה-7 באוקטובר. לעיתים תוך התייחסות לפוליטיקה ולמצב החברתי המקומי. באותו יום של המתקפה, תיעודים של אזורי מלחמה ומידע הנוגע לקונפליקט הישראלי-פלסטיני קפץ בפלטפורמות כמו טיקטוק, פייסבוק וליין.

בתחילת המלחמה, המרכז טען אותן תמונות וסרטונים, יחד עם העיוותים השונים, נועדו להשפיע על דעת הקהל באי האוטונומי נגד מאבק מזוין מול סין, במידה ועימות שכזה יתממש, תוך הדגשת השלכות מלחמה על תשתיות וחיי אדם. הנעשה בשדה הקרב. בעוד חלק מהדיווחים נלקחו כביכול מהתקשורת הממסדים בטאיוואן, אחרים נלקחו ישירות מרשתות חברתיות סיניות כמו וייבו. חלק מהסרטונים היו בתפוצה רחבה ברחבי העולם. גורמים זדוניים, שהוגדרו בדו"חות כ"אנשי תככים", שיבצו סרטונים עם טקסט קצר בסינית מפושטת. פרט שיכול להעיד אולי על מקור סיני לאותן העלאה לרשתות. מנגד, חלק מהטקסטים נכתבו בכתב הסיני הלא מפושט (מסורתי), הנפוץ יותר בטאיוואן. חלק מפריטי המידע "הבעייתיים" הנפוצים ביותר כללו גרסאות שונות של היסטוריית המאבק הישראלי-פלסטיני, סבל הפלסטינים, טענות לגבי אירועים בשדה הקרב ותגובות מדינות העולם.

על פי בדיקה ראשונית של מגזין לתוך הלילה, היו לפחות חמישה קמפיינים שונים של דיסאינפורמציה נגד הציבור בטאיוואן בהם השתמשו בתמונות ובסרטונים מהלחימה נגד חמאס בעזה ונגד ארגון הטרור חיזבאללה בלבנון. קמפיין ספציפי כלל את מתקפת הביפרים בלבנון נגד פעילי חיזבאללה בספטמבר שנה שעברה. מטרת הקמפיין, ע"פ פרסום אחר של המרכז הטאיוואני, היתה להדגיש את הסכנה מטכנולוגיה מערבית, ספציפית אייפונים, תוך טענה כי ישראל, יפן, טאיוואן וארה"ב קשרו קשר לביצוע פעולות טרור. במקרה אחר שקשר את הנעשה בלבנון נטען בדיווח כזב כי בטלוויזיה הלבנונית דווח שמטוס 35-F ישראלי הופל בעת לחימה. כערעור על טכנולוגיה צבאית אמריקאית.

במקביל, חלק הפרסומים במסגרת אותם מהלכים היו מפוברקים לחלוטין. בדו"ח המרכז צוין "לשבח" סרטון אחד בסינית מפושטת בו נטען כי כוחות מיוחדים אמריקאים נשלחו לעזה לחלץ חטופים, אך נתפסו, עונו ונהרגו. מקרה אחר, חודש לתוך המלחמה, כלל דיווח כזב כי מפקד כוחות המארינס האמריקאי, גנרל ארבע כוכבים אריק סמית', נהרג בעת לחימה בעזה.

השימוש בנעשה, או מה שנטען שנעשה, בעזה היה נרחב. במקרה אחד ספציפי פרסמו בפייסבוק סרטון של חיילים מוציאים להורג תושבים שנטען שצולם בלחימה בעזה עם קריאה להגיע לעצרת בעיר טאיפיי במטרה "לקדם שלום במיצרי טאיוואן". האמת היא שהסרטון צולם מאירוע מתועד ממלחמת האזרחים הסורית משנת 2013. במלל שצורף לפרסום-מחדש של הסרטון נכתב כי "במהלך הקומפליקט חמאס-ישראל, לאנשים לא היה לאן לברוח…כולם יסבלו אם יפרוץ מאבק. התקווה לאנשים היא למען שלום במיצרי טאיוואן. תנו לנו לתמוך בשלום לאורך מיצרי טאיוואן". הסרטון פורסם יחד עם פוסטר שמקדם את עצרת במימון מפלגה פוליטית חדשה שמטרתה המוצהרת היא לקדם שלום לאורך המיצרים. בעבר, הסרטון יוחס למלחמה בין אוקראינה לרוסיה.

באופן אירוני, במטרה לנגח את ההנהגה הפוליטית הטאיוואנית, חלק ממבצעי ההשפעה התייחסו למועמד דאז והנשיא הנבחר היום לאי צ'ינגדה דרך משפחת נתניהו. בפרסום הכוזב נטען כי רה"מ נתניהו ורעייתו שלחו את בנם אבנר לקרב, בעוד צ'ינגדה שלח את בניו ללמוד בארה"ב. באותם מקרים, שחקנים זדוניים לקחו מידע כוזב בנוגע למצב בעזה שהיה נפוץ ברשת והתאימו אותו לביצה הפוליטית המקומית של טאיוואן.

הידיעה המזויפת של RFI. קרדיט: צילום מסך, המרכז לאימות עובדות טאיוואן.

שבועיים לאחר תחילת המלחמה, חלה תפנית. המרכז זיהה קמפיין שהתמקד בממשל הטאיווני, תוך פרסום תמונות מסך מזויפות של הודעות באתרי אינטרנט ממשלתיים בו הוצג מצג שווא שטאיוואן תספק סיוע צבאי לישראל. באחת מהתמונות הוצג דף נשיאות טאיוואן בו נכתב שטאיוואן תעביר 200 מיליון דולרים אמריקאיים לסייע לישראל. כזב מוחלט. צילום מסך אחר שיתף פרסום מפוברק ברדיו צרפת הבינלאומי (RFI) בו נטען כי מדיווח של הוושינגטון פוסט עולה טאיוואן יצרה 40 אלף רקטות שנשלחו סודית לישראל.

חוץ מפגיעה בחוסן הציבורי בטאיוואן, השתמשו בנעשה בעזה ובלבנון במסגרת מאמצי השפעה כדי לייצר עוינות וסקפטיות כלפי ארה"ב. הטענות המרכזיות שהופנו נגד ארה"ב במסגרת אותם פרסומים היו שהצבא האמריקאי חלש, שארה"ב היא המקור לקונפליקט הישראלי-פלסטיני, ושארה"ב לא יכולה לגייס תמיכה בינלאומית. המאמצים האלו התבטאו בעיקר בפרסום קטעי וידאו בערוצים בטיקטוק, בדואואין וביוטיוב. ערוצים שנוהלו על ידי תקשורת תומכת הממשל הקומוניסטי הסיני שבסיסה בהונג קונג. רוב הקטעים כללו מנחה המסביר על המצב הקיים. חלק מהסרטונים הציגו את המצב בעזה עם צירוף הכיתוב "האמת שהטאיוואנים לא רוצים לראות, מה שישראל וארה"ב עשו". במקרה אחר שקשר את הנעשה בלבנון נטען בדיווח כזב כי בטלוויזיה הלבנונית דווח שמטוס 35-F ישראלי הופל בעת לחימה. כערעור על טכנולוגיה צבאית אמריקאית.

משפחת נתניהו. קרדיט: המרכז לאימות עובדות טאיוואן.

יש לזכור כי רוב מדינות העולם אינן מכירות בטאיוואן כמדינה ריבונית בשל לחץ סיני. מבחינה היסטורית, סין הן מתחרות אידיאולוגיות. לאחר סיום מלחמת האזרחים הסינית ב-1949, הכוחות הקומוניסטיים בראשות מאוד דזה-דונג השתלטו על המולדת הסינית, והכוחות הלאומניים נסוגו לטאיוואן ולאיים הסמוכים לו. עד היום סין דורשת את השתלטותה המוחלטת על האי, וטוענת כי היא הריבון בו. רוב מדינות העולם לא מכירות בטאיוואן כמדינה ריבונית, אלא כטריטוריה ריבונית.

גורם במרכז לאימות עובדות טאיוואן מסר למגזין לתוך הלילה כי "לא ניתן לתת הערכה מאחר שצריך להיות לי בסיס לקביעת עובדה שכזו. מה שהפרכנו בנוגע לסערה במזרח התיכון הוא חתיכת מספר", והוסיף: "ניתן לתאר בהוגנות את המצב כי העימותים המתמשכים בעזה הם שדה פורה ללוחמה קוגניטיבית סינית לייצר איומי מלחמה נגד טאיוואן".

מנציגות טאיוואן בישראל נמסר: "אחרי מתקפת השבעהה באוקטובר, היו הרבה סרטונים ערוכים משדה הקרב ברצועת עזה בהם השתמשו מחוץ לקונטקסט [המקומי] ושהופץ בפלטפורמות טיקטוק. ישראל עשויה להיות שניה לטאיוואן בהיותה מותקפת בדיסאינפורמציה אחרי השבעה באוקטובר. דו"ח ממנהל שירות המודיעין והביטחון של צ'כיה ציין בנאומו מול הפרלמנט הצ'כי חקירה הנוגעת למניפולציה סינית ברשת טיקטוק ביחס של 10 פרסומים מול פרסום יחיד בתמיכה בחמאס מול ישראל", ונטען כי "הקמפיינים של הדיסאינפורמציה גם דוחפים את המסר ש'הדמוקרטיה הזו אינה מספקת את הסחורה'. זהו מסר מהותי שהממשל הסיני רוצה למכור או לדחוף, בניסיון להציע חלופה לדמוקרטיה".  

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"