בארץ

"בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"

ראש הממשלה השבוע. קרדיט: צילום מסך, רשתות חברתיות

כך נכתב ע"י ועדת החקירה הממלכתית לחקר רכש הצוללות וכלי השיט בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס כתבה לגבי התנהלותו בנושא של ראש הממשלה בנימין נתניהו בין השנים 2009 עד 2016. יתר המוזהרים הם בין היתר ראש המוסד לשעבר יוסי כהן בעת שכיהן כראש המל"ל, שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון ובכיר במל"ל לשעבר אבנר שמחוני. יעלון הגיב השבוע לדברים: "אני שלם עם כל מהלכיי, מאמין שלא נפל בהם כל רבב, ואציג בפני הועדה את תשובותיי בבוא העת".

ועדת החקירה הממלכתית לחקר רכש הצוללות וכלי השיט שלחה השבוע מכתבי אזהרה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמעורבים נוספים בפרשה. בין היתר, מכתבים נשלחו גם למשה (בוגי) יעלון, ששימש כשר לנושאים אסטרטגיים בשנים 2013-2009 וכשר הביטחון בשנים 2016-2013, לראש המוסד לשעבר יוסי כהן, ששימש כראש המל"ל בשנים 2015-2013, האלוף (במיל') רם רוטברג, ששימש כמפקד חיל הים בשנים 2016-2011, ולאבנר שמחוני, ששימש כעובד מל"ל בשנים 2016-2010.

לגבי נתניהו נכתב כי "התנהלותו של מר נתניהו בנושאים הנחקרים על ידי הוועדה הובילה לשיבוש עמוק ושיטתי בתהליכי עבודה ובניין הכוח ולפגיעה במנגנוני קבלת החלטות בשורה של סוגיות רגישות", ובכך "סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל". בהתאם, פורט כי נתניהו קידם רכש שתי ספינות סער 6 נוספות מגרמניה ללא מעורבות מערכת הביטחון, שהנושא מצוי באחריותה, קיבל החלטות בשאלות מדיניות-ביטחוניות רגישות תוך הדרת גורמים ביטחוניים רלוונטיים, נמנע מתיעוד פגישות באופן ששלל את היכולת לקיים בקרה ומעקב אחר ביצוע החלטות בעלות חשיבות אסטרטגית לביטחון המדינה והסתיר מגורמים רלוונטיים את השיח המדיני שניהל אף שהוזהר מפני השלכות השיח.

בנוגע לראש המוסד לשעבר יוסי כהן נכתב כי ניסה לקדם הגדלות נוספות של צי הצוללות, שלא על בסיס עבודת מטה ובסטייה קיצונית מהצרכים המבצעיים שקבעה הממשלה, ודחק את מערכת הביטחון מעיסוק בנושא המצוי בתחומי אחריותה, גרם לשיבוש תהליך מקצועי שנערך במערכת הביטחון, קיבל החלטות בשאלות מדיניות-ביטחוניות רגישות תוך הדרת גורמים רלוונטים ויצר ערוצי פעולה מקבילים וסותרים ובכך הביא לסיכון ביטחון המדינה ולפגיעה ביחסי החוץ של מדינת ישראל. בנוגע ליעלון נכתב כי פעל בניגוד להחלטת ממשלה בכמה הזדמנויות שונות, יצר מצג שווא לפיו לא הוא היה זה שהוביל לרכש ספינות שונות מאלה שאושרו בממשלה ופעל באופן נמהר ולא זהיר אצל גורם זר באמצעות גורם ישראלי באופן שגרם למבוכה מדינית.

באשר לרוטברג נכתב כי הציג מצגי שווא בנוגע לצורך המבצעי בארבע ספינות, הוביל לרכש של ספינות שונות ויקרות במאות מיליוני שקלים מאלה שאושרו, הסתיר מהרמטכ"ל ומשר הביטחון את מעורבותו בנושא רכש ספינות שער 6 ופעל למתן יתרון מסחרי לטיסנקופ תוך התערבות בנושאים שאינם בסמכותו. בעניינו של שמחוני פורט כי  שינה ברגע האחרון את נוסח החלטת הממשלה לרכוש ספינות באופן שנתן יתרון למספנה גרמנית, דבר שלא הובהר לחברי הממשלה, היה מעורב במהלך שנועד לסכל את החלטת ראש הממשלה ואת הנחיית ראש המל"ל, פעל לקידום הגדלת צי הצוללות בסטייה קיצונית מהחלטות ממשלה והסתיר את הפעולות לקידום רכש שביצע ממערכת הביטחון.

ע"פ אתר וואלה, מכתבי אזהרה פירושם הוא שהועדה חושבת לנכון שחקירה בנושא, עלולה לסבך במסקנותיה את המוזהרים. אחת המסקנות שיכולות להתקבל היא המלצה לפתיחת חקירה פלילית. "יודגש, כי הודעות האזהרה מבוססות על תמונת המצב כפי שהיא מצטיירת בפני הוועדה בשלב זה על יסוד החומר שבפניה. הממצאים והמסקנות עשויים להשתנות לאחר שהוועדה תשלים את החקירה, היינו ייושם השלב שלאחר מתן האזהרות. הוועדה החליטה לשלוח הודעות אזהרה לגורמים הבולטים ביותר מבחינת אחריותם ומעורבותם בנושאים הנחקרים על ידה. במסגרת זו ניתן משקל לליקויים שהתגלו לכאורה, למידת מרכזיותו של הגורם המעורב וכן הובאו בחשבון שיקולי יעילות" נכתב.

הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר יעלון מסר בחשבון רשת X כי “המשמעות של לקיחת אחריות, מתן דוגמא אישית וממלכתיות, היא לכבד את הדמוקרטיה הישראלית ומוסדותיה, ולא להתנגח בהן, גם כשזה פחות נוח", והוסיף: "כמי שנאבק שנים להקמת ועדת החקירה הממלכתית לחקר פרשת רכש כלי השייט והצוללות, שהיא פרשת השחיתות הביטחונית החמורה ביותר מקום המדינה, אני כמובן מכבד את הוועדה ואמלא אחר דרישותיה והנחיותיה באמון מלא וביושרה, כדרכי. מי שטענו כי הוועדה אשר מונתה ע״י ״ממשלת השינוי״ מוטה ומגמתית מיסודה, יכולים לשוב ולתת בה אמון היות שמצאה לנכון להזהיר גם את מי שפעל בכל כוחו להקמתה. מה שמצוטט מהמכתב ששלחה הוועדה לנתניהו מאושש לחלוטין את שטענתי לגביו וסביבתו, שרבים מתוכה כבר הואשמו בדין בפרשה. אני שלם עם כל מהלכיי, מאמין שלא נפל בהם כל רבב, ואציג בפני הועדה את תשובותיי בבוא העת. ועדות חקירה ממלכתיות הן כלי חיוני ורם דרג, ויש לוודא כי מסקנותיהן והנחיותיהן מכובדות וגם מיושמות. דווקא משום שכך, ראוי להזכיר שטרם יושמו המלצות ועדת החקירה בעניין אסון מירון. בתקווה שלא כך יהיו פני הדברים לכשתקום ועדת החקירה הממלכתית החשובה וההכרחית לחקר אירועי מחדל ה-7.10, אותה יש להקים בהקדם האפשרי".

בנוגע לרכש הצוללות נכתב כי "חלק מהיוזמות קודמו ללא דיון ובלא תשתית תומכת וחלקן התבססו על נתונים מוטעים", ונקבע: "ההחלטות בדבר רכש הצוללות התעלמו מהפגיעה במוכנות לאתגרים ביטחוניים בטווח הקצר והארוך, אף שהפגיעה הוצגה בזמן אמת ע"י צה"ל. בנוסף, הלהיטות של הדרג המדיני והמל"ל לקדם את רכש הצוללות ועיוות התהליך גרמו להפסד כלכלי למדינת ישראל שנאמד במיליארדי ש"ח.

"עוד קבעה הממשלה כי הועדה לא תחקור את התנהלותם של נאשמים בהליכים פליליים. בכך יצרה הממשלה, הלכה למעשה, הבחנה בין תפקידה של ועדת החקירה הממלכתית- לעסוק בתהליכי עבודה וקבלת החלטות- לבין היבטים הפליליים של רכש כלי השיט. זאת, מבלי לשלול את סמכות הועדה לקבוע שיש חשש שנעברה עבירה אם מצאה שהדבר עולה מהחומר שבפניה" נכתב באחד מסעיפי מסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לחקר רכש הצוללות וכלי השיט, ובסעיף אחר צוין: "לצד החומרים מזמן אמת קיבלה הועדה לידיה מאות הודעות שנגבו במשטרה במסגרת חקירת ההיבטים הפליליים של רכש כלי השיט".

בסעיף אחר חודד: "בעת קבלת החלטות על הצטיידות במערכות לחימה יקרות יש לבחון את הצורך באותן מערכות אל מול האיומים (תרחיש הייחוס), בהתחשב בסדרי עדיפויות. ברור שרכישה יקרה מסוימת בזרוע אחת של צה"ל משמעותה ויתור על הצטיידות אחרת וכן היא עשויה להיות העדפה על פני זרוע אחרת. כך, ההחלטות אותן חוקרת הועדה השליכו מבחינות שונות על מוכנותה של מדינת ישראל להתמודדות עם אתגרים ביטחוניים בטווח הזמן הקצר והארוך ועל היבטים אחרים שבאחריות הממשלה".

מראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר לאתר החדשות וואלה: "ראש הממשלה נתניהו קובע שהצוללות הן יסוד מרכזי בביטחון הלאומי של ישראל ובהבטחת קיומה נגד איראן שמנסה להשמידנו. רכש הצוללות וכלי השייט לא רק שלא פגע בביטחון המדינה – הוא מבטיח את קיומה. ההיסטוריה תוכיח שגם בנושא הזה ראש הממשלה נתניהו צדק וקיבל את ההחלטות הנכונות לביטחון ישראל".

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"