בית המשפט נעתר לבקשת העותרות לעצירה מיידית של הליכי הביקורת על צה"ל ושב"כ עד לדיון בעתירה בנושא שצפויה להתקיים בחודש הבא. "לנוכח המציאות המורכבת והיקף הביקורת המתוכנן שיפגעו בלחימה – יש להשהות את הליכי הביקורת בשלב זה" נכתב בהוראת השופטת כנפי-שטייניץ. במשרד מבקר המדינה לא התקבלה תגובה.
בהחלטה דרמטית שהתקבלה אמש (16.06.2024), בית המשפט העליון (בג"צ) הורה על השהייה מיידית של הליכי הביקורת של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, על מחדלי צה"ל ושב"כ באירועי ה-7 באוקטובר במסגרת מלחמת "חרבות ברזל". בכך נעתר בג"צ לבקשת העותרות בנושא התנועה לאיכות השלטון, תנועת אומ"ץ ופורום חומת מגן לישראל. ע"פ עיתון "הארץ", העותרות טענו כי "בדיקת הצבא (ע"י מבקר המדינה- א"ו) בעת הנוכחית פוגעת במאמץ המלחמתי, בביטחון המדינה ובאמון הציבור". בהמשך, העותרות טענו כי ביקורת מצד המבקר תפגע בעבודת ועדת חקירה ממלכתית כשתקום.
- מוזיאון ישראל לא לבד: המוזיאון הימי הלאומי העביר מוצגים למקום בטוח עקב המצב הביטחוני
- "בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"
- לאחר פסיקת בג"ץ בעתירת חוק הגיוס, התנועה לאיכות השלטון פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל: גייסו באופן מידי את כלל תלמידי הישיבות החרדים
- למרות החשש המתגבר כי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל יאותגרו במערכה בצפון, נכון לשעה זו אין שינוי בהנחיות האופרטיביות בדבר חומרים רעילים בנמל חיפה
- לרגע אחד, מאות שנים לאחר שנעלם, חזר הטרבושה לככב ככלי נשק בשדה הקרב בישראל
עיתון "הארץ" עוד דיווח כי היועצת המשפטית לממשלה (יועמ"ש), גלי בהרב מיארה, מסרה בחודש שעבר כי עמדת מערכת הביטחון היא שביקורת מטעם המבקר על המלחמה בעזה בעת הוז תוביל לפגיעה משמעותית ביכולת התפקודית של גופי הביטחון המצויים בלחימה. בתגובתה לעתירה נכתב כי אכן התקיים שיח בין מבקר המדינה לצה"ל לגבי מועד תחילת עבודת הביקורת ואופייה, אך לא הושגה הסכמה בנושא, כשהמחלוקת נוגעת לעיתוי הביקורת. כעת, מוקד העתירה והבקשות לצווי ביניים עובר לדיון בחודש יולי בו יידונו בפני הרכב של שלושה שופטים. בית המשפט הורה למשיבים להגיש את תשובתם המשלימה לעתירה עד שבעה ימים לפני מועד הדיון.
טרום ההחלטה, ממשרד מבקר המדינה נשלח לבג"ץ תגובה על העתירה למנוע את המשך ביקורת המלחמה: "העותרים מבקשים לאפשר לממשלה מתג השתקה של ביקורת המדינה". בוועידת השלטון המקומי מוניאקספו בשבוע שעבר, אנגלמן טען כי "קיימת סתירה מהותית בעמדת היועצת המשפטית לממשלה", והוסיף: "מצד אחד, היא דורשת להקים ועדת חקירה ממלכתית באופן מיידי, ומאידך, היא מייצגת בעתירה לבג"ץ את העמדה שמתנגדת לביקורת של מבקר המדינה בצה"ל ובשב"כ, מהטעם שהביקורת בעת הזו תפגע כביכול במאמצי הלחימה בשל הקשב שיידרש מצה"ל לצורך קיום הביקורת".
השופטת כנפי-שטייניץ כתבה בהחלטתה כי "בשלב זה ועד לדיון בעתירה- לנוכח המציאות הביטחונית המורכבת, היקפה המתוכנן של הביקורת העתידה לעסוק בין היתר במערך התמיכה בלחימה ובנושאי ליבה מבצעיים, וההיערכות הנדרשת כדי ליתן לה מענה בעיתוי הנוכחי – ותוך מתן משקל משמעותי לחוות הדעת החסויות של גורמי הביטחון שהוגשו לעיוני, אני מורה על השהיית הליכי הביקורת בכל המתייחס לצה"ל ולשב"כ".
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד ד"ר אליעד שרגא, מסר: "בג"ץ קיבל את עמדתנו במלואה וקבע באופן חד משמעי שאין לאפשר למבקר להמשיך ולשבש את פעילות הצבא והשב"כ בשעה גורלית זו. מדובר בהחלטה אמיצה ונכונה שתאפשר לכוחות הביטחון להתמקד אך ורק בהכרעת האויב. אנו מברכים על האחריות שגילה בית המשפט וקוראים למבקר לכבד את ההחלטה, לחדול לאלתר מכל חקירה ולתת לצה"ל לנצח בשדה הקרב".
אומ"ץ בירכה על החלטת בג"ץ להשהות את הליכי הביקורת של מבקר המדינה ביחס לצה"ל – בעקבות העתירה שהגישה. יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד, אמר כי התנועה תמשיך לפעול בכל כוחה למען מנהל תקין: "פעם אחר פעם הפעילות שלנו משנה את המציאות. כבר לפני כחצי שנה התרענו בפני מתניהו אנגלמן כי החלטתו אינה סבירה, וכי רק ועדת חקירה ממלכתית תוכל לרדת לחקר האמת".
יו"ר המועצה המייעצת של אומ"ץ, עו"ד יצחק מינא, שייצג את התנועה בבג"ץ ביחד עם עו"ד עדי ריטיגשטיין-אייזנר, אמר כי "כבר בעת הגשת העתירה הערכתי כי היא תוביל לצו שימנע את החקירה. נמשיך לעמוד על המשמר ונוודא כי צו הביניים מיושם".
ממשרד מבקר המדינה לא נמסרה תגובה.