בעתירה טענו כי יש לבטל החוק המסמיך את שירות הביטחון הכללי לעקוב אחר אזרחי ישראל במסגרת המאמץ לצמצום התפשטות נגיף הקורונה. מהאגודה לזכויות האזרח נמסר בנוגע לעתירה בה היא משתתפת: "השימוש בשב"כ מעכב את פיתוח מערך החקירות האנושיות".
בג"צ קבע ביום חמישי האחרון (24.09) כי ידון בהקדם האפשרי בעתירה לבטל לאלתר את החוק המסמיך את שירות הביטחון הכללי לעקוב אחר אזרחי ישראל במסגרת המאמץ לצמצום התפשטות נגיף הקורונה. בעתירה, שהוגשה ע"י ארגוני האגודה לזכויות האזרח, רופאים למען זכויות אדם, עדאלה ופרטיות ישראל, נכתב כי "החוק שבמוקד עתירה זו מסמיך את השב"כ לבצע מעקב המוני ומתמשך אחר אזרחי המדינה, ולהסב כלי מעקב, שנוצר ונועד למטרות ביטחוניות גרידא, כדי שיסייע בביצוע חקירות אפידמיולוגיות במסגרת ההתמודדות עם נגיף הקורונה", והוסיפו: "מכוח החלטות אלו, ועתה – מכוח החוק, מפעיל השב"כ מאז חודש מרץ, למעט תקופה קצרה שבה הופסק המעקב על פי החלטת הממשלה ולבקשתו של ראש השב"כ, את אמצעיו".
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
"מעקבי השב"כ חודשו ב-01.07.2020, לפני כמעט שלושה חודשים, כאשר הגל השני של התחלואה התגבר, וזאת בטענה שהמעקבים יאפשרו לשטח את העקומה ולמנוע סגר נוסף. מאז מעקבי השב"כ הובילו לבידוד של כחצי מיליון אזרחים, ובכל זאת בערב ראש השנה הוטל סגר נוסף, וממדי התחלואה הם הגבוהים מתחילת המגיפה בכל מדד אפשרי" הסבירו בעתירה, וציינו: "אין חולק כי נגיף הקורונה מעמיד את מדינת ישראל בפני משבר אזרחי חסר תקדים. סופו של המשבר עדיין אינו נראה באופק, והוא צפוי ללוות אותנו עוד תקופה ממושכת ולהציב אתגרים קשים בפני הפרט, החברה והמשק".
"מעקב המוני אחר אזרחים תמימים הוא פסול מיסודו גם לצרכי ביטחון. קל וחומר שהוא פסול כשהוא מופעל נגד האזרחים במסגרת התמודדות עם משבר אזרחי. את השד הזה יהיה קשה להכניס חזרה לבקבוק. לכן מעקב מסוג זה אינו מידתי" קבעו בעתירה, והרחיבו: "אנו נמצאים בעיצומו של משבר ארוך טווח, שצפוי להימשך עוד זמן רב, ושמחייב אותנו לאזן בין הצורך לחזור, ככל הניתן, לשגרת החיים לבין הגנה על בריאות הציבור, בין צרכי החברה והכלכלה לבין הסכנה שבתחלואה. דווקא בשל כך שמדובר במשבר מתמשך, שוב אין אנו רשאים להעלים עין מהשימוש באמצעים דרקוניים ולא דמוקרטיים ומההתרגלות אליהם. הפגיעה בזכויות החוקתיות היא חמורה ביותר ואין לה אח ורע בכל העולם הדמוקרטי".
"יתרה מזאת – ככל שחולף הזמן הולכת ונגלית תמונה עגומה, ומתברר שהפניה אל כלי המעקב של השב"כ נעשתה כדי לכסות על מחדלים בניהול המשבר, ובמיוחד כדי שישמש תחליף – בלתי יעיל בעליל – למערך ראוי לניהול חקירות אפידמיולוגיות. שוב הסתבר שהטכנולוגיה, ואפילו המשוכללת והמפוארת ביותר, אכן יכולה לעיתים לשכלל את הפעולה האנושית, אך לא לבוא במקומה".
באגודה לזכויות האזרח נמסר: "השימוש בשירות הביטחון הכללי למעקב אחרי אזרחים לא נעשה על ידי אף מדינה דמוקרטית עד כה ומהווה פגיעה קשה בפרטיות האזרחים. מלבד זאת מסתבר כי כלי זה אינו יעיל כפי שטענו מלכתחילה – כמעט שלושה חודשים מאז חודשו מעקבי השב"כ ברור שהם לא מנעו התפשטות והתרומה שלהם במאבק בהתפשטות הקורונה שולית עד מאוד. רק כחמישית מהחולים אותרו על ידי השב"כ ובמחיר של כמעט 600 אלף מבודדים", והוסיפו: "השימוש בשב"כ מעכב את פיתוח מערך החקירות האנושיות, וברור כי כל עוד השב"כ מבצע מעקבים, אנשים לא יתקינו את אפליקציית המגן".