עמותת צלול פנתה לשר האנרגיה יובל שטייניץ וראש מועצת הנפט במשרד האנרגיה, בדרישה לקיים דיון דחוף בנוגע לרכישת נובל אנרג'י ע"י ענקית האנרגיה שברון, כולל נכסי הראשונה בישראל כמו אסדת לוויתן. משרד האנרגיה בתגובה: "במשרד האנרגיה עדיין לא התקבלה בקשה להעברת זכויות. אם וכאשר תתקבל היא תידון על כל היבטיה".
מנכ"לית עמותת צלול, מאיה יעקבס, מנכ"ל ארגון אליסטאר אינטרנשיונל, ד"ר נאן מארי גריר והפעיל הסביבתי יוסף אברומוביץ' פנו ביום שני האחרון (27.07) לשר האנרגיה, ח"כ יובל שטייניץ, וראש מועצת הנפט במשרד האנרגיה, הד"ר אלי גינזברג, בבקשה לקיים דיון דחוף בנוגע לרכישת נובל אנרג'י על כלל אחזקותיה ע"י ענקית האנרגיה שברון. זאת על רקע "בעיות סביבתיות" של האחרונה.
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
"שברון היא חברה לא אמינה, לא מוסרית, שחמקה ממחויבויות משפטיות ואסור לאפשר את הכנסתה לשוק האנרגיה הישראלי – עד שתוכיח אחרת. לשברון היסטוריה חמורה של בעיות תכנון והפקרת סביבה. החברה ברחה מאחריות בנוגע לזיהום נפט גדול שגרמה בחבל לאגו אגריו (Agrio Lago ) באקוודור וסירבה לקיים פסיקות והסדרי בית משפט שנפסקו לה בעקבות נזקים סביבתיים ובריאותיים חמורים שגרמה להם" כתבו בפנייה לשר האנרגיה, והוסיפו: "מעשיה באקוודור מכונים 'צ'רנוביל של האמזונס'. הציבור הישראלי ראוי להליך פתוח ושקוף בטרם מועצת הנפט ושר האנרגיה יאפשרו להעביר נכסים ישראליים מידי נובל אנרג'י אל שברון".
"בישראל חסרים ציוד חירום וצוותים מיומנים, קיים מחסור חמור במפקחים והתעשייה ומפעלי התשתיות". עוד טענו בפנייה כי ממשלת ישראל לא מקדמת דבר. "החשיבות של קידוחים מפוקחים ומוגנים גדלה לאור אופייה הבעייתי, המסוכן ואגרסיבי של שברון, המתוכננת להיכנס למימינו" אזכרו בפנייה.
בפנייה הרחיבו: "שברון לא רק סרבה לקחת אחריות ולטפל בזיהום הסביבתי המאסיבי שגרמה לו בלב אזור טבעי בתולי בעל חשיבות אקולוגית גבוהה, אלא אף רדפה באכזריות אחר מגן זכויות האדם של התובעים, עו"ד סטיבן דנציגר. המתקפה המשפטית של שברון נגד 30 אלף ילידים עניים מאקוודור, והטרדתו של עו"ד דנציגר עם תביעת שווא בסך 35 מיליון דולר, היא תעודת עניות ליחסה הבוטה והנבזי של שברון לתושבי אקוודור ולפעילי סביבה, כמו גם לאדמה ולנפט כאוצר טבע מקומי", וקבעו: "התנהלות זאת מעידה על יחסה הפוטנציאלי של חברת שברון גם כלפי אי-כיבוד החוק ובתי המשפט בישראל, וכן להגנת הים והמים ובריאות תושבי ישראל, בפרט במקרה של אסון דליפת נפט או גז מכל סדר גודל, ופגיעה בטבע שלנו".
בהתאם, במכתב התייחסו גם לשלל תקריות הפרה של חוקי סביבה של חברת שברון בעולם. "בחודש מאי 2019 שפכה החברה כ – 3.1 מיליון גלון (50 אלף מ"ק) נפט גולמי ונוזלים נוספים לערוץ נחל במחוז קרן בקליפורניה, מה שהפך לשפך הנפט הגדול ביותר במדינה מזה 30 שנה. שברון הואשמה כי לא עשתה די לעצירת השפך שזרם כשלושה חודשים, ובמקום זאת פעלה להשתקת עצם קיום אסון דליפת הנפט". ע"פ הפנייה, כך גם התנהלה שברון בדלתת ניז'ר באפריקה. "גם בניגריה החברה הואשמה באי-מילוי תשלומי הפיצויים לישובים שנפגעו ולמרות שחויבה לממן את ניקוי האזור ולפצות את התושב ים, הדבר לא קרה, או לא קרה במלואו" נכתב.
"מועצת הנפט מחויבת להכיר את טיבו, היקפו ומקומו של כל מבקש רישיון לחיפוש ופיתוח נפט וגז, וכמו כל רשות מנהלית חייבת מועצת הנפט לקבל החלטה על בסיס תשתית עובדתית מלא" הסבירו בפנייה, והפצירו "להקפיא כל הליך החלטה מתוכנן של מועצת הנפט עד לאחר דיון פתוח בכנסת, אליו יזומנו מנהיגי השבטים באקוודור ואנשי מקצוע מטעם Club Sierra ,מארגוני הסביבה הבולטים בארה"ב, להציג בפני בית המחוקקים, חברי מועצת הנפט והציבור בישראל את מסכת ההרס הסביבתי והתעלמות של שברון מחוקי המדינות שאירחו אותם".
יו"ר עמותת שומרי הבית, יוני ספיר, מסר למגזין בהתייחס לרכישת נובל אנרגי ע"י שברון: "שברון היא חברה מסוכנת שהוכיחה לא אחת את כוחניותה, את התחמקותה מאחריות למעשיה ואת הזלזול הסביבתי מרחיק הלכת שלה. כך היה באקוודור, כך היה בקליפורניה וכך היה גם בניגריה. שברון מותירה חורבן והרס מאחורי פעילויותיה. ההבדל המרכזי בינה לבין נובל אנרג'י בהקשרים אלו, הוא עומק כיסיה, שמאפשר לה פעולות הסחה והשתקה כנגד פעילים ועורכי דין וכן עוצמת השפעתה על נבחרי ציבור ופוליטיקאים", והוסיף: "כניסת שברון לישראל תסמל את קיצה של עצמאותה של ישראל, כפי שהיא מוכרת לנו כיום".
"ככל שהעסקה תצא לפועל, אני מקווה ששברון תיפטר מאחזקותיה בישראל, בשל אחזקות בנכסים בעיראק, בכווית ובסעודיה. מזכיר שהטיעון הרשמי מדוע עד כה אף חברה אמריקאית לא הסכימה לפעול בישראל, היה ניגוד עניינים במדיניות ערביות אחרות ומתוך כך 'זכינו' בנובל אנרג'י, שהייתה היחידה ללא אינטרסים בעולם הערבי" אמר ספיר, וקבע: "הרכישה הזו, ככל ששברון לא תיפטר מהנכסים בישראל, משעבדת את ישראל לגז ולנפט לשנים ארוכות קדימה וזה כשלעצמו מצער ביותר. ישראל היא מדינה קטנה ומזוהמת ושעבוד לתעשייה הזו עלול להחריבה בריאותית, סביבתית ודמוקרטית".
ספיר הסביר: "אלמלא המהלך הזה, הייתה לטעמי אפשרות שבשנה הבאה היינו נפרדים גם מקבוצת דלק וגם מנובל אנרג'י ומצליחים לשנות במידה רבה את פני שוק האנרגיה בישראל. זה עדיין אפשרי בטווח היותר ארוך, בשל היתרון הכלכלי הברור של האנרגיה המתחדשת, אך כעת תלוי גם בקצב התפתחות השינוי במדינות שהינן יעדי הייצוא של הגז והנפט מתוצרת כחול-לבן", והמשיך: "כך או כך, מנקודת מבט סביבתית לא ניתן לברך על כניסתה לפעילות בישראל של חברה המדורגת במקום השני בעולם בדירוג החברות התורמות למשבר האקלים הגלובלי".
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "במשרד האנרגיה עדיין לא התקבלה בקשה להעברת זכויות. אם וכאשר תתקבל היא תידון על כל היבטיה".