הקואליציה העבירה בחטף ולתוך שעות הלילה חוק הפוטר את הממשלה מלעלות תקנות בפני הכנסת בלקיחת החלטות ביצועיות במאבק בקורונה אלא רק בדיעבד. ברוב של 29 תומכים מול 24 מתנגדים בסביבות השעה ארבע לפנות בוקר, אושר השבוע חוק עקיפת הכנסת בשל הצורך הדחוף, לדעת הממשלה, בחוק לאור ההתפרצות המחודשת של וירוס הקורונה.
הכנסת אישרה ביום שלישי האחרון (07.07) חוק עוקף הכנסת אשר מאפשר לממשלה לתקן צווים במסגרת המאבק בנגיף הקורונה ולקבל את אישור הכנסת רק בדיעבד. בסביבות השעה ארבע לפנות בוקר אושר החוק בקריאה שנייה ושלישית עם 29 תומכים מול 24 מתנגדים, ללא נמנעים. ההצבעה אושרה בתהליך מזורז כאשר יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, אפשר לקיים את דיוני ועדת הקורונה שעסקה בו במקביל למתרחש במליאה.
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
ע"פ אתר וינט, לפי החוק החדש, הממשלה תוסמך להכריז על מצב חירום בשל הקורונה – הכרזה שאינה מצריכה את אישור מליאת הכנסת ודי בהנחתה על שולחן הכנסת ואחת מוועדותיה. בהתאם, החוק הנתון הוא חלק ממהלך ממשלתי לקידום חוק שיעניק לה סמכויות מיוחדות להתמודדות עם המגפה, אך זה נמצא בימים אלו בהליך חקיקה. עד שיאושר, היא מבקשת להעניק לה סמכות לערוך תיקונים בתקנות הקורונה עקב "צורך מיידי ודחוף".
התגובות לא איחרו לבוא מרחבי הקשת הפוליטית, ומארגוני זכויות אזרח וטוהר מידות. התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה לאישור החוק כי "בחסות הקורונה בוצע הלילה פיגוע בדמוקרטיה. ממשלת נתניהו מנצלת את התבהלה הציבורית ומבצעת סיכול ממוקד ברשות המחוקקת. במקום להיות הגורם המפקח על עבודות הממשלה, כנסת ישראל הפכה להיות אסקופה נדרסת ונרמסת מולה", והוסיפו: "חברי הכנסת שהרימו את ידם בעד החוק האנטי דמוקרטי הזה יזכרו לדראון עולם, כמי שהחריבו את הדמוקרטיה הישראלית לטובת נאשם בפלילים".
מהאגודה לזכויות האזרח מסרו: "לא להצעת החוק ששוללת את סמכות הכנסת לאשר מראש הגבלות. נוכח התלקחות מגפת הקורונה הממשלה מקדמת חקיקת בזק שתעניק לה סמכויות להגביל עסקים, מקומות ציבוריים ובתי תפילה. לפי החוק כיום, על מנת לעשות זאת נחוץ אישור מראש של ועדת הקורונה של הכנסת. הממשלה מבקשת להפוך את היוצרות: קודם היא תתקין תקנות מגבילות, ורק אחר כך הוועדה תוכל לבטל. בדיעבד", והסבירו: "בדמוקרטיה לא מגבילים את החירות של האזרחים בישיבות סודיות של הממשלה ובמסיבות עיתונאים בשעה תשע. הפרלמנט הוא זה שדן בהגבלות ומחליט עליהן. הכנסת, להבדיל מהממשלה, מקיימת דיונים פומביים ומשודרים, מנהלת פרוטוקולים שקופים, משתפת גורמים רבים ומאפשרת השמעת קולות מגוונים. כשהיא ממלאת את תפקידה היא גם עורכת איזונים, בולמת שימוש לא ראוי בכוח ומרסנת יוזמות של הממשלה. אסור להפקיר את החירות שלנו בידי הממשלה".
בד בבד, מליאת הכנסת הפילה אמש ההצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגודי העניינים של שופטי העליון, ברוב של 54 מתנגדים מול 43 תומכים במאבק פרלמנטרי חוצה קווי קואליציה-אופוזיציה. בכחול לבן הודיעו כי מדובר ב"הכרזת מלחמה נגד הדמוקרטיה" ובהפרה של המשבר הקואליציוני. בהתאם, למרות הצהרת התמיכה של הליכוד, 13 חברי כנסת מהמפלגה, בהם גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, נעדרו מההצבעה. לאחר שההצעה נפלה, בירך על כך שר המשפטים אבי ניסנקורן, ואמר כי "כל עוד אני שר המשפטים, שלטון החוק לא ייפגע ומערכת המשפט תפעל בעצמאות מלאה למען כל אזרח במדינת ישראל. נקודה".
מנגד, נדמה כי הקולות בקרב הקואליציה מתחממים ביציעים לקראת בחירות אפשריות. בריאיון למוסף עיתון ישראל היום, יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), אמר כי "אני רוצה שנתניהו יהיה ראש הממשלה. זה לא סוד שלא תמכתי במועמדותו של בני גנץ, ואין לי רצון עז שהוא יהיה ראש ממשלה", והוסיף:" מה שמחזיק את הממשלה הזאת זה אך ורק משבר הקורונה. אם לא היינו בגל שני, יש מצב שלא הייתה כזאת ממשלה".