זאת בעקבות עתירת התנועה לאיכות השלטון בנושא. עוד קבע היועמ"ש כי הכנסת פעלה בחוסר סמכות כאשר העניקה חסינות לחיים כץ בעבירות מתחום טוהר המידות. התנועה לאיכות השלטון בתגובה לקביעת היועץ: "עבירות חמורות מתחום טוהר המידות וניגוד העניינים, שנעשו תוך שימוש במעמד חבר הכנסת, הן לא עבירות שהכנסת יכולה להכשיר בחסות רוב קואליציוני".
דרמה משפטית: היועץ המשפטי לממשלה (היועמ"ש), הד"ר אביחי מנדלבליט, קבע אמש (08.07) בתגובה לעתירת התנועה לאיכות השלטון כי החלטת מליאת הכנסת ה-22 והמלצת ועדת הכנסת להענקת חסינות לח"כ חיים כץ בטלות, חסרות תוקף ויש לבטלן. היועמ"ש עוד קבע כי הטעם בהן נתקבלו ההחלטות היה בחריגה מסמכות ואף בחוסר סמכות של הכנסת בשל אופי העבירות המיוחסות לכץ בתחום טוהר המידות.
- מוזיאון ישראל לא לבד: המוזיאון הימי הלאומי העביר מוצגים למקום בטוח עקב המצב הביטחוני
- "בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"
- לאחר פסיקת בג"ץ בעתירת חוק הגיוס, התנועה לאיכות השלטון פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל: גייסו באופן מידי את כלל תלמידי הישיבות החרדים
- למרות החשש המתגבר כי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל יאותגרו במערכה בצפון, נכון לשעה זו אין שינוי בהנחיות האופרטיביות בדבר חומרים רעילים בנמל חיפה
- לרגע אחד, מאות שנים לאחר שנעלם, חזר הטרבושה לככב ככלי נשק בשדה הקרב בישראל
"מן הראוי היה שבית המשפט הנכבד יורה להשיב את הדיון לוועדת הכנסת לדון מחדש בבקשת החסינות. אלא שלאחר הגשת העתירות כוננה כנסת חדשה, ובנסיבות אלה רשאי היועץ המשפטי לממשלה לשוב ולאשר את הגשת כתב האישום" נכתב בסעיף אחד של התגובה, ובאחר פורט: "ישנו קושי בהותרת ההחלטה דנן על כנה בלא דיון בה, נוכח הפסיקה לפיה להחלטה הקודמת יהיה משקל בעת קבלת החלטה חדשה בבקשת חסינות. הכרעת בית המשפט במחלוקת הנוגעת להחלטה דנן נחוצה אף נוכח ריבוי ההליכים שעלול להיווצר בנסיבות המיוחדות שנוצרו, באופן שעלול להידרש קיום הליך חסינות שלישי בעניין אותו כתב אישום ככל שלא יידונו הטענות בעניין החלטת הכנסת דנן. אף לכל אלה נתייחס בפירוט עמדתנו להלן".
היועמ"ש הסביר כי "נוכח הסיכון שפעולה מותרת שביצע חבר הכנסת במסגרת מילוי תפקידו תביא אותו לידי ביצוע עבירה, מעמיד לו החוק חסינות מפני דין פלילי מקום שהמעשה נופל בגדר מתחם הסיכון הטבעי של פעולתו. היינו, מדובר במעשה שהוא כרוך וטבעי לתפקידו של חבר הכנסת, וביצועו הוא חלק מהסיכון המקצועי הכרוך במילוי התפקיד", אך קבע: "בצד זה, החסינות במילוי תפקיד אינה מתירה לחבר הכנסת לבצע פעילות אסורה מתוכננת ומודעת תוך ניצול מעמדו וחסינותו כחבר כנסת, תוך ניצול לרעה של התפקיד ופגיעה בשלטון החוק, בשוויון הכול בפני החוק, ובאמון הציבור במוסד הכנסת ובנבחריו".
"עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא, כי מעשיו של חה"כ כץ אינם באים בגדר מתחם הסיכון הטבעי למילוי תפקידו כחבר כנסת. מדובר בפעילות בלתי חוקית מראשיתה ולכל אורכה, מעשה מרמה ברף חמור, מודע ומתוכנן, אשר התנהל באופן נמשך, חוזר ושיטתי. משכך, לא מדובר בפעילות ספונטנית ובלתי מתוכננת אגב ביצוע פעולה חוקית, ואף לא בגלישה חד-פעמית תוך ביצוע מעשה חוקי אל עבר אי-חוקיות בגדרי שולי הביטחון לביצוע פעילות מותרת" נכתב בתגובת היועמ"ש.
במקביל, בתנועה לאיכות השלטון הגיבו לדברים כי "אנו מברכים על עמדתו החדה והנחרצת של היועץ המשפטי לממשלה, ומקווים שבית המשפט הנכבד יאמץ את העתירה של התנועה ואת עמדת היועמ"ש במלואן", והוסיפו: "עבירות חמורות מתחום טוהר המידות וניגוד העניינים, שנעשו תוך שימוש במעמד חבר הכנסת, הן לא עבירות שהכנסת יכולה להכשיר בחסות רוב קואליציוני. אוי ואבוי לנו אם הכנסת תהפוך את עצמה לעיר מקלט בה יכולים להסתתר אלו המבקשים לחמוק מאימת החוק".