בארץ

שני אירועים תפעוליים תוך שלושה ימים בשבוע שעבר באסדת לוויתן

אסדת לוויתן לפני מספר שבועות. קרדיט: מגזין לתוך הלילה.

ע"פ הפרסומים באתר פרויקט מאגר הגז, ב-29 ביוני ובראשון ביולי התקיימו "אירועים תפעוליים" באסדת לוויתן שחייבו את הפעלת לפיד האסדה. ע"פ מדד עמותת שומרי הבית, זהו האירוע התפעולי האחרון הוא האירוע ה-40 מאז תחילת הרצת האסדה מתחילת השנה.

שני אירועים תפעוליים תוך שלושה ימים באסדת לוויתן בשבוע שעבר בהן הופעל לפיד האסדה. כך עולה מפרסומים באתר פרויקט הגז. בהודעות נכתב: "אנחנו מטפלים באירוע תפעולי על האסדה. כחלק משגרת הטיפול באירועים כאלה, ולצורך שמירה על הסביבה, הופעל לפיד האסדה". עם האירוע התפעולי ב-25 ביוני התקיימו שלושה אירועים בשבעה ימים. במקביל, ע"פ מדד עמותת שומרי הבית, האירוע התפעולי האחרון הינו האירוע ה-40 מאז תחילת הרצת האסדה בתחילת השנה.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בהתייחס לאירוע התפעולי ב-25 ביוני כי "ב-25 ביוני התקבל במוקד הסביבה של המשרד דיווח על הפעלת לפיד באסדת לוויתן, כנדרש לפי ההנחיות לדיווח ולפי התנאים בהיתר הפליטה לאוויר של האסדה. האירוע נמשך מספר דקות, והסתיים ללא הפסקה של פעילות ההפקה באסדה", והוסיפו: "שרשרת התקלות וסיבותיהן באסדת לוויתן, נבדקים בימים אלו על ידי חברות חיצוניות מטעם משרד האנרגיה ומטעם חברת נובל אנרג'י עצמה".

קרדיט: נובל אנרג'י.

ע"פ משרד האנרגיה, לוקח מספר ימים עד פרסום דיווח על התקלות באתר המשרד. בהתייחס לאירוע ב-25 ביוני, באתר משרד האנרגיה פורסם כי "בסביבות השעה 13:00, זוהתה עליית לחץ חריגה בחיישן לחץ הנמצא באחת מתוך שלוש היחידות המטפלות בגז הטבעי. בעקבות כך, סגרה מערכת הבקרה באופן אוטומטי את מערכת הטיפול לאותה יחידה. במהלך התקלה, שתי יחידות הטיפול הנוספות בגז הטבעי המשיכו לעבוד כרגיל. האירוע נמשך מספר דקות בודדות ולאחר מכן חזרה האסדה לפעול כבשגרה", וקבעו: "במהלך כל האירוע לא הייתה השפעה על איכות האוויר באסדה ובחוף."

בהתייחס לאירוע בראשון ביולי, מחברת נובל אנרג'י נמסר: "בעקבות אירוע תפעולי באסדת לוויתן, הופסקה הפקת הגז באסדה ובהתאם לנוהלי הבטיחות של החברה הופעל לפיד האסדה לצורך פינוי הגז באופן בטיחותי. נובל אנרג'י עדכנה את כל הגורמים הרלבנטיים ופועלת לחידוש אספקת הגז בהקדם. יצויין כי לא צפויה השפעה סביבתית ביבשה ובחוף". עם שוך האירוע הסבירו בחברה: "האסדה חזרה לפעולה ולהפקת גז סדירה".

שני האירועים האחרונים באים לאחר סיום פרויקט שדרוג מערכות ההולכה בין ישראל למצרים וחתימה על הסכם אספקת גז ממאגר לוויתן בשווי 55 מיליון דולרים. ע"פ דיווח בכלכליסט השבוע, במסגרת הפרויקט שהושלם ע"י נובל אנרג'י, הותקן בכניסה לצינור EMG שבאשקלון מדחס, שהכפיל את יכולת ההזרמה האפשרית למצרים. בד בבד, החודש אמורה להתקיים לראשונה הזרמת גז ממאגר תמר ללקוחות במצרים.

מעמותת שומרי הבית נמסר בנוגע לתקלות: "עם תקלה בכל מספר ימים, אסדת לוויתן המקרטעת היא אסון הממתין להתרחש. אנו קוראים לרגולטור לעצור את פעילות האסדה עד שיוגש דו"ח חברת RPS בנוגע לריבוי התקלות באסדה וייושמו מסקנותיו. במקביל, אנו קוראים למשרד להגנת הסביבה לפרסם את היתר הפליטה של אסדת תמר, הפועלת כבר 7 שנים ללא היתר, ולהתחיל לאכוף אותו בנחישות. בשנת 2020 הגיע הזמן שבמדינת ישראל יתחילו לגבות מחיר כבד ממזהמים בבחינת "המזהם ישלם". המזל שיחק לנו עד כה, אבל להמשיך ולסמוך על המזל יהיה רשלנות פושעת".

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"