בדו"ח חדש של המשרד להגנת הסביבה נקבע כי יש לעצור את ההליכים התכנוניים של טורבינות הגז הפיקריות [לפחות לשלוש השנים הבאות] לזמן שיספיק להקמת מערכות אגירה ובחינת התועלות שהן מספקות לרשת". מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד יהלומי, מסר בנוגע למסמך: "מכל כיוון שלא מסתכלים על הנושא, מדובר באבסורד".
עצירת התוכניות הקיימות להקמת התחנות הפיקריות המזהמות והחלפתן במתקני אגירת אנרגיה מתחדשת עם מתקנים סולאריים ייעודיים תחסוך למשק מעל תשעה מיליארד שקלים מהוונים. ע"פ המסמך, החיסכון הישיר למשק החשמל נאמד ב-300 מיליון שקלים ב-2025 וב-900 מיליון שקלים ב-2030. "ביטול הקמתן של [התחנות] הפיקריות המתוכננות והחלפתן בחלופה הזולה ביותר – בהתאם לשנתן הקמתן – תביא לידי תועלת משקית מהוונת של כ-9,087 מיליון שקלים" נכתב במסמך.
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
צוות של המשרד להגנת הסביבה בהובלת ד"ר גיל פרואקטור, מנהל תחום אנרגיה ושינויי אקלים במשרד, בשיתוף יועצים ומומחים בתכנון וניהול מערכות חשמל, ביצע ניתוח טכני, תפעולי וכלכלי מעמיק וחדש בישראל לבחינת הקמת מתקני סוללות לאגירת אנרגיה בשילוב אנרגיה סולארית ייעודית – במקום התוכניות הקיימות להקמת תחנות כוח גזיות מסוג פיקר ומחזור משולב (מחז"מ). בהמלצות המסמך נכתב כי יש "לעצור את ההליכים התכנוניים של טורבינות הגז הפיקריות [לפחות לשלוש השנים הבאות], לזמן שיספיק להקמת מערכות אגירה ובחינת התועלות שהן מספקות לרשת. בזמן זה תמשיך המדינה באיתור השטחים הדרושים. אם לאחר תקופה זו יחליטו בכל זאת להמשיך ולבנות טורבינות גז פיקריות, יתאפשר המשך תהליכי התכנון", ובסעיף אחר קבעו: "לקדם במהירות את אסדרת מערכות PV עם אגירה".
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד יהלומי, מסר בעת פרסום הדו"ח כי "על-פי דוח עדכני ומקיף שהכינו מומחי המשרד, המתקנים המשולבים יחסכו למשק כ-9 מיליארד שקל בחישוב מהוון על פני חיי התחנה, ימנעו את הזיהום והנזק הבריאותי, וישפרו את אמינות אספקת החשמל. מכל כיוון שלא מסתכלים על הנושא, מדובר באבסורד", והוסיף: "אין היגיון בהשקעת עשרות מיליארדי שקלים בהקמת תחנות כוח גזיות לא יעילות ומזהמות. לאחר שהשרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הנחתה אותי לבחון את הנושא, ובהתבסס על העבודה המקצועית שנעשתה במשרד להגנת הסביבה, התמונה ברורה: מדובר על נושא כבד משקל ברמה הכלכלית וברמה הבריאותית שההשלכות שלו על הציבור והמשק הן דרמטיות, ולכן מתחייבת עצירת הקמת התחנות המזהמות ויש לבחון מחדש את אסטרטגיית ייצור החשמל של ישראל לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות והמגמות בעולם עם משרד האנרגיה וכלל הגורמים בממשלה".
"השילוב של אנרגיה מתחדשת ואגירה עדיף, גם לאור תרומתו לשיפור אמינות אספקת החשמל של ישראל. על כן, יש להימנע מהמשך המדיניות הישנה לקידום הקמת תחנות גזיות מזהמות, ובמקום זה, לעבור לטכנולוגיות סביבתיות ויעילות כפי שנעשה במדינות רבות בעולם, ובראשן מדינות ה-OECD" מסר יהלומי.
בהתאם, בדו"ח נכתב כי "יש לעדכן את האסדרה ולאפשר ליזמים לספק חשמל בהתאם לדרישות מנהל המערכת לייצוב תדר ול'גילוח הפסגה', וזאת תמורת תעריף הדומה לתעריף היחידות הפיקריות, ובכלל זה תעריף זמינות והשתתפות בעתודה סובבת".
בד בבד, המשרד להגנת הסביבה קרא "לעצור את התכניות להקמת התחנות הללו, ובמקומן להקים מתקנים לאגירת אנרגיה בשילוב אנרגיה מתחדשת. מדיניות זו תייעל את משק החשמל ותאפשר להעלות דרמטית כבר בעשור הקרוב את שיעורי ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות לכ-40 אחוזים, תוך התמקדות במימוש הפוטנציאל בשטח הבנוי בישראל".
במקביל, עיתון גלובס דיווח כי במשרד האנרגיה זעמו על מסמך המשרד להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה ימשיך לדבר, כשמשרד האנרגיה ימשיך לעשות. בארבע השנים האחרונות צמצם משרד האנרגיה ב-50 אחוזים את השימוש בפחם, והפחית את זיהום האוויר מייצור חשמל בכ-50 אחוזים, וזאת עד לגמילת ישראל מדלקים מזהמים באופן מוחלט. אנו מברכים את מנכ"ל המשרד להגנ"ס על כניסתו ממש אתמול לתפקיד, ועל המהירות בה הצליח לגבש המלצה בנושא כה מורכב, שכלל אינו באחריותו. במשרד האנרגיה מצרים על כך, שבנושא כה חשוב, לא מצא לנכון, מנכ"ל המשרד החדש, לדון עם אף גורם מקצועי רלוונטי בממשלה בעבודה זו", והוסיפו: ""יחד עם זאת, משרד האנרגיה גאה שבמשרד להגנת הסביבה החליטו לאמץ חלק מהחזון שהציגו, ומזכירים, כי מרבית תחנות הכוח שהוקמו בישראל בשנתיים האחרונות הינן מבוססות אנרגיה מתחדשת, וכי תחנות המופעלות בגז טבעי לא תוקמנה שלא צורך, כפי שפורסם. חשובה לא פחות היא העובדה, כי משרד האנרגיה כבר הודיע על יעד חדש לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת שיעמוד על 30 אחוזים עד 2030, וכי בעשור הקרוב יוקמו מתקני אנרגיה מתחדשת בהיקף השווה לכל ייצור החשמל הקיים כיום בישראל. במשרד האנרגיה ישמחו לעדכן בכל הפרטים ולערוך חפיפה למנכל הגנ"ס החדש. בהצלחה".