בארץ

פורום לאנרגיה נקייה לשרה להגנת הסביבה: "המדיניות הנוכחית הינה הרת אסון לישראל לא רק מבחינת הנזק החמור שלה לסביבה ולבריאות התושבים, אלא גם מבחינת העלויות המשקיות העצומות"

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל. קרדיט: רפי קוץ, לע"מ

ע"פ הפנייה לפני שבועיים "בניגוד מוחלט לנעשה בעולם ובניגוד לאינטרס של אזרחיה, מדינת ישראל ממשיכה ביישום מדיניות ארכאית ולא עדכנית להקמת תחנות כוח רבות מונעות בגז". יו"ר עמותת שומרי הבית: "על המשרד להגנת הסביבה לפרסם באופן רשמי ומיידי עמדה עדכנית התומכת בשינוי מדיניות".

ארגוני פורום אנרגיה נקיה התריעו במכתב לשרה להגנת הסביבה, ח"כ גילה גמליאל,  בשבוע שעבר כי המדיניות הנוכחית של ממשלת ישראל מקדמת עשרות תוכניות במשק האנרגיה ללא שקלול שיקולים בריאותיים וסביבתיים. במכתב קבעו הארגונים כי "בניגוד מוחלט לנעשה בעולם ובניגוד לאינטרס של אזרחיה, מדינת ישראל ממשיכה ביישום מדיניות ארכאית ולא עדכנית להקמת תחנות כוח רבות מונעות בגז, אשר יעלו למשק הון תועפות וייקבעו את השימוש בתחנות אלו ובמקור אנרגיה יקר ומזהם זה, למשך עשרות שנים קדימה", והוסיפו: "כיום, משרד האנרגיה, רשות החשמל וועדות התכנון מקדמים עשרות תכניות בהספקים מצטברים של אלפים רבים של מגוואטים, חלקן בהתאם לאינטרסים של יזמים במסלול עוקף של מוסדות התכנון בישראל, מבלי ששיקולים בריאותיים וסביבתיים נלקחו בתכנון".

הפונים הרחיבו כי "המדיניות הנוכחית הינה הרת אסון לישראל לא רק מבחינת הנזק החמור שלהן לסביבה ולבריאות התושבים, אלא גם מבחינת העלויות המשקיות העצומות- עלויות התחלואה, עלויות הביטחון, הסובסידיות העצומות למשק הגז ופערי מחירי ייצור החשמל לטובת האנרגיה המתחדשת, אשר יבואו על חשבון השקעה באנרגיה מתחדשת וביעילות אנרגטית ויגרמו לעליית יוקר המחייה והאמרת אי השוויון במשק". זאת בדגש על ימים קשים אלו של ניסיון להיחלץ מההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה, ע"פ הפונים.

"הפורום לאנרגיה נקייה" הוקם לפני מספר חודשים וכולל נציגים מהארגונים עמותת שומרי הבית, גרינפיס ישראל, עמותת צלול, חיים וסביבה, מגמה ירוקה- תא קהילתי מפרץ חיפה, המרד בהכחדה ישראל, מאבק 2020- ביחד שומרים על הבית (אומרים לא למפעלים מזהמים), מטה המאבק בתחנת הכוח "השלום", מטה המאבק בתחנת הכוח "קסם", מטה המאבק בתחנת הכוח בגלבוע, מטה המאבק בתחנת הכוח בעמק המעיינות ואת חוקר האנרגיה אמנון פורטוגלי.

יו"ר עמותת שומרי הבית וממקימי הפורום, יוני ספיר, מסר למגזין לתוך הלילה: "במסמך של חברת החשמל שהוגש במסגרת השימוע הציבורי ליעדי 30 אחוזים אנרגיות מתחדשות, מצוין מפורשות: 'בהתאם לאופטימיזציה, בכל החלופות, אין צורך לתוספת גנרציה של יחידות ייצור במערכת עד שנת 2028'. אנו סבורים כי המדיניות הנוכחית הינה הרת אסון לישראל לא רק מבחינת הנזק החמור שלהן לסביבה ולבריאות התושבים, אלא גם מבחינת העלויות המשקיות העצומות- עלויות התחלואה, עלויות הביטחון, הסובסידיות העצומות למשק הגז ופערי מחירי ייצור החשמל לטובת האנרגיה המתחדשת, אשר יבואו על חשבון השקעה באנרגיה מתחדשת וביעילות אנרגטית ויגרמו לעליית יוקר המחיה והאמרת אי השוויון במשק, בדגש על ימים קשים אלו של ניסיון להיחלץ מההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה", והוסיף: "לטעמנו, על המשרד להגנת הסביבה לפרסם באופן רשמי ומיידי עמדה עדכנית התומכת בשינוי מדיניות, תוך הפסקת בניית תחנות כוח גזיות חדשות. רק הבהרה מהירה של עמדת המשרד בעניין זה, תספק רוח גבית חשובה לנושא קריטי בחשיבותו למשק האנרגיה, לכלכלה, לסביבה ולחיי אדם בישראל".

בהתאם, נדמה כי המשרד להגנת הסביבה לא נשאר אדיש לפניה. מנכ"ל המשרד, דוד יהלומי, קרא לעצור הקמת תחנות כוח גזיות מזהמות ברחבי הארץ, ולהקים במקומן מתקנים משולבים של אנרגיה מתחדשת עם אגירה. "אין היגיון בהשקעת עשרות מיליארדי שקלים בהקמת תחנות כוח גזיות לא יעילות ומזהמות. לאחר שהשרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הנחתה אותי לבחון את הנושא, ובהתבסס על העבודה המקצועית שנעשתה במשרד להגנת הסביבה, התמונה ברורה: מדובר על נושא כבד משקל ברמה הכלכלית וברמה הבריאותית שההשלכות שלו על הציבור והמשק הן דרמטיות, ולכן מתחייבת עצירת הקמת התחנות המזהמות ויש לבחון מחדש את אסטרטגיית ייצור החשמל של ישראל לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות והמגמות בעולם עם משרד האנרגיה וכלל הגורמים בממשלה" מסר יהלומי בשבוע שעבר.

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"