זאת עקב הפרסומים בתקשורת הישראלית כי ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה לראש המל"ל מאיר בן שבת להעברת החלטה שמעניקה לשב"כ סמכויות נוספות לאיכון טלפונים סלולריים ומיקום כחלק מהמאבק בהתפשטות נגיף הקורונה.
"תנועת אומץ פונה אליך בבהילות לנוכח כוונת הממשלה להטיל על שרות הביטחון הכללי משימות נוספות הפוגעות בחירויות הפרט בישראל, בחסות מגפת הקורונה. זאת מבלי לתאר מהם הכלים שיעשה בהם שימוש ומהן המגבלות הנוספות שתוטלנה על הציבור". כך נפתחה הפנייה של תנועת אומ"ץ בשבוע שעבר ליועץ המשפטי לממשלה (היועמ"ש), הד"ר אביחי מנדלבליט, בסימן התראה חמורה כנגד כוונת הממשלה להרחבת סמכויות שב"כ הפוגעות בחירויות הפרט בישראל. זאת בשעה שבחדשות 12 פורסם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו דחף את ראש המל"ל, מאיר בן שבת, לאשר החלטה להגברת סמכויות שירות הביטחון הכללי במאבק בקורונה, ולמרות הסתייגויות משפטיות בנושא.
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
יו״ר אומ״ץ, פליצ׳ה פנחס פלד, עו״ד יצחק מינא, וחבר צוות המשפטי באומ"ץ, עו"ד עמית עוז, פנו ליועמ״ש לאור מידע שהתפרסם בתקשורת כי הממשלה אינה מסתפקת יותר במעקב דיגיטלי אחר אזרחים, אלא מצהירה על "שימוש בכלים נוספים חסויים, במטרה לסייע במאבק נגד נגיף הקורונה".
"קשה להגזים בתיאור הסכנה הברורה והמיידית הנשקפת לדמוקרטיה השברירית שלנו בעיקר בימים אלה של מגיפה כאשר שואפת הממשלה להתקין תקנות דרקוניות ללא פיקוח ממשי" כתבו הפונים ליועמ"ש, והוסיפו: "היוזמה להתקין תקנות ללא שקיפות ו/או להשתמש בפעילות השב"כ שייעודו מלחמה בטרור, כנגד אזרחי המדינה ללא גילוי ושקיפות ציבורית ומשפטית מעורר חלחלה וצמרמורת והיא נמצאת רק בדיקטטורות טוטליטריות – ובוודאי לא בדמוקרטיה ליברלית".
"אין זה בלתי מציאותי לטעון ששיטות מעקב ומידעים ימצאו דרכם בעיקר לפוליטיקאים שיתקשו לעמוד בפיתוי ויעשו בו שימוש אינטרסנטי לרעה גם בתום מגפת הקורונה. מכאן ואילך, זהו מדרון חלקלק שסופו מי יישורנו" קבעו בפנייה, והרחיבו: "אנו מצטרפים בקריאה למשפטנים החרדים לעתידה הדמוקרטי של המדינה להשמיע את קולם ברבים ולהתנגד לכל יוזמה הכרוכה בהרחבת שימוש מעקב וריגול חסויים על ידי השב"כ כלפי אזרחים בחסות הקורונה". "אנו קוראים לכבודך להתערב מידית ביוזמה הפסולה הנ"ל ולגרום לביטולה, כל עוד בית המשפט לא השתכנע כי היא עניינית ונחוצה, בעת הזאת ואם כן – האם אין לה תחליף אחר שפגיעתו בזכויות אדם פחותה" ביקשו בפנייה. בג"צ קבע כי יש לעגן את פעילות שב"כ במסגרת הטיפול במשבר הקורונה בחקיקה בכנסת. כך דווח אמש באמצעי התקשורת. ההחלטה התקבלה במסגרת העתירות נגד התקנות לשעת חירום המסמיכות את שירות הביטחון הכללי ואת המשטרה לעקוב אחר אזרחים כחלק מהמאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. המדינה נדרשה להשלים את החקיקה תוך שבועות אחדים.
נכון לכתיבת שורות אלה, במגזין לא התקבלה תגובת לשכת היועמ"ש בנוגע לפניית התנועה.