בארץ

ארגוני זכויות אזרח נגד החרגת סמכויות שר המשפטים וניתור אזרחי ישראל

קרדיט: דף פייסבוק ראש הממשלה בנימין נתניהו

ארגוני זכויות אזרח וטוהר מידות מחו נגד ההחלטות לנטר את אזרחי ישראל בידי שירות הביטחון הכללי והפסקת פעילות השוטפת של בית המשפט כביכול עקב התפשטות וירוס הקורונה. מנכ"ל התנועה לטוהר המידות, עו"ד עומר מקייס, אמר למגזין: "אנו בוחנים את כלל האפשרויות, כולל האפשרות לשתף פעולה עם ארגוני חברה אזרחית נוספים".

ארגוני זכויות אזרח וטוהר מידות נגד החלטות שר המשפטים, אמיר אוחנה, לדחות את פעילות השוטפת של בתי המשפט והחלטת ראש הממשלה לניתור אזרחי ישראל בידי שירות הביטחון הכללי. כך עלה אמש (15.03) מהודעות ברשתות החברתיות. בהתייחס להתארגנות נגד הקביעות האחרונות של הממשלה, מנכ"ל התנועה לטוהר המידות, עו"ד עומר מקייס, אמר למגזין לתוך הלילה כי "אנו בוחנים את כלל האפשרויות, כולל האפשרות לשתף פעולה עם ארגוני חברה אזרחית נוספים".

בד בבד, התנועה שלחה היום (15.03) פנייה ליועץ המשפטי לממשלה, הד"ר אביחי מנדלבליט, מכתב בסימן עצירת "הרס שלטון החוק והדמוקרטיה בכסות המאבק בנגיף הקורונה".

"בחסות משבר נגיף הקורונה, ביצע שר המשפטים מהלך נגד הדמוקרטיה, מהלך אשר פגע פגיעה אנושה בשלטון החוק במדינת ישראל. שר המשפטים אמיר אוחנה, המכהן בממשלת מעבר, ואשר מינויו לא זכה לאמון הכנסת, תיקן את תקנות בתי המשפט ולשכות ההוצאה לפועל" נכתב במכתב והוסיפו: "לפגיעה האנושה בדמוקרטיה, בהגבלת פעולתה של הרשות השופטת, מצטרפת הודעת ראש הממשלה על הפעלת סמכויות פוגעניות לשימוש באמצעים טכנולוגיים לניטור ומעקב אחר אזרחים, בטענה כי הדבר נדרש למלחמה בנגיף הקורונה".

"דגל שחור מתנוסס על צעדים אלה. אם לא תעשה כן, לא ירחק היום ויימצא מי שיורה, בתקנה לשעת חירום או בצו מנהלי, לפזר את הכנסת ולחדול את פעולתה של הרשות המחוקקת. אנו קוראים לך להגן על שלטון החוק, ועל הפרדת הרשויות בישראל" סוכם במכתב.

בד בבד, התנועה לאיכות השלטון כתבה ברשת החברתית פייסבוק: "לא ניתן להם לפגוע בדמוקרטיה – הגשנו עתירה לבג"ץ", והוסיפו כי "באישון הלילה, השר הזמני אמיר אוחנה אשר מעולם לא קיבל את אמון הכנסת, שינה את הגדרת מצב חירום לכזה הכולל גם 'חשש ממשי לפגיעה חמורה בבריאות הציבור או מחמת פגע טבע', והוביל החלטה להשבית את מערכת בתי המשפט".

"המגבלה החריגה הזאת חלה אך ורק על בתי המשפט המחוזיים והשלום, בעוד ששאר רשויות המדינה ממשיכות לספק שירות לאזרחים תחת המגבלות של משרד הבריאות, לרבות בתי הדין הרבניים ובתי הדין לעבודה" כתבה התנועה, והרחיבה כי "מדובר בתיקון מרחיק לכת, אשר מעניק כח רב ובלתי מפוקח לשר, והיה צריך לעבור את אישור הכנסת. אנחנו נמשיך לדרוש צדק ונקיון כפיים, גם בעת המשבר".

ארגון רופאים לזכויות אדם כתבו ברשת הטוויטר כי "אנו מתריעים כנגד הצעד עליו הכריז ראש הממשלה למעקב אחרי תושבי ישראל באמצעים טכנולוגים. זהו מהלך קיצוני שעלול להיות צעד אל חזור בהפיכת אופי המשטר בישראל", והוסיפו: "ראוי היה לקיים את דרישות הגורמים המקצועיים בבריאות הציבור: יותר בדיקות ודאגה למיגון הצוותים הרפואיים, שיועילו יותר למאבק בנגיף".

האגודה לזכויות האזרח בישראל כתבה ברשת הפייסבוק כי "פנינו הערב ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שינחה את שר המשפטים, כי הוא מנוע מלהשתמש בסמכות שנקבעה בתקנות להכריז על מצב חירום מיוחד. המשמעות של הכרזה כזו היא ביטול כל הדיונים בבתי המשפט למעט בעניינים דחופים", והוסיפו: "השבוע הרחיב שר המשפטים את סמכויותיו, כך שיוכל להכריז על מצב חירום בלתי מוגבל בזמן לא רק בשל סיכון ביטחוני אלא גם בשל 'חשש ממשי לפגיעה חמורה בבריאות הציבור'. משמעות הדבר היא שהשר יכול לשתק את מערכת המשפט ולגרום לפגיעה מרחיקת לכת בזכויות אדם, בהפרדת הרשויות ובעצמאות הרשות השופטת".

"משבר הקורונה מחייב היערכות למצב חירום. אבל סמכות כמו זו שהשר נוטל לעצמו – יש להסדיר בחקיקה ראשית בלבד, תוך קביעת מערכת של בלמים ואיזונים שתבטיח את עצמאות הרשות השופטת. אחרת, מי יבטיח לנו שאחרי שמשבר הקורונה יחלוף, יישאר משהו מהזכויות שלנו?" נכתב ברשת החברתית. באגודה הרחיבו בהתייחס להחלטת הניטור אחר אזרחים כי "ראש הממשלה הודיע אתמול בערב על שימוש באמצעים טכנולוגיים כדי לאכן מסלולים של חולי קורונה. אלא שהתועלת השולית שתתקבל בעזרת נתוני המיקום לא מצדיקה את הרמיסה החמורה של הזכות לפרטיות", וקבעו: " הסכנה של הקורונה היא לא רק המחלה עצמה, אלא החשש שבמסגרת המאמצים להתגבר על המחלה, נאבד גם את הערכים הבסיסיים שלנו כחברה חופשית ודמוקרטית".



About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"