משהו מתחיל להשתנות בפוליטיקה הישראלית. צד אחד של המפה הפוליטית רואה בחברה הערבית שותף למהלך פוליטי יוצא דופן. מהלך, שאכן כבר קרה בעבר. שני צדדי המפה הפוליטית נשענים על כוחם האלקטורלי של מפלגות אנטי-ציוניות. השוני היחידי הוא המקור. מהלך פוליטי, קווים לדמותו.
עם הישורת האחרונה של ספירת הקולות וחלוקת המנדטים, החל להתבשל בפוליטיקה הישראלית דבר שלא ציפו לו בעשורים הקרובים, והוא – שיתוף פעולה בין האחוס"לים, אנשי השבט הלבן, לבין סיעה אנטי-ציונית מובהקת, היא גם השלישית בגודלה בפרלמנט.
- מוזיאון ישראל לא לבד: המוזיאון הימי הלאומי העביר מוצגים למקום בטוח עקב המצב הביטחוני
- "בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"
- לאחר פסיקת בג"ץ בעתירת חוק הגיוס, התנועה לאיכות השלטון פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל: גייסו באופן מידי את כלל תלמידי הישיבות החרדים
- למרות החשש המתגבר כי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל יאותגרו במערכה בצפון, נכון לשעה זו אין שינוי בהנחיות האופרטיביות בדבר חומרים רעילים בנמל חיפה
- לרגע אחד, מאות שנים לאחר שנעלם, חזר הטרבושה לככב ככלי נשק בשדה הקרב בישראל
בבחירות לכנסת ה-23, זכה בלוק הימין של ראש הממשלה בנימין נתניהו ב-58 מנדטים, כאשר חסרים לו שלושה מושבים בכנסת על מנת להרכיב ממשלת ימין מתפקדת. גוש מתנגדי נתניהו – אמנם מבודל אידאולוגית – זכה ב-62. עם פרסום התוצאות הסופיות, החל להתבשל בכנסת מהלך חוקתי מורכב ומטלטל שימנע מנשיא המדינה ראובן ריבלין להטיל על נתניהו את הרכבת הממשלה. המהלך – תיקון לחוק יסוד: הממשלה, השואב מהלכת דרעי ופנחסי – החל כהצעה של ח"כ ד"ר אחמד טיבי מהרשימה המשותפת, לאחר שח"כ עפר שלח מכחול לבן הבטיח "לאחד את בלוק מתנגדי נתניהו".
על מנת לחוקק את אותו התיקון, יזדקק גוש מתנגדי נתניהו לפחות ל-61 קולות, ועליהם עליו להודות לרשימה המשותפת. הסיעה האאוטסיידרית, שחבריה נספרו כבלתי לגיטימיים במשך כל שנות קיומה, זכתה בבחירות מרץ 2020 ב-580 אלף קולות, כאשר 110 אלף מצביעיה החדשים הבטיחו לגוש המרכז-שמאל, יחד עם ליברמן, רוב פרלמנטרי צר של שלושה מנדטים.
אלא שלא די בחקיקה גרידא. אם יעבור בכנסת, לא יוכל התיקון לחול רטרואקטיבית על בנימין נתניהו, וכך תוכל ישראל להתעורר בקרוב לקדנציה נוספת של הנאשם מבלפור, במידה ותלך לבחירות רביעיות. לכן, על מנת לגרש אותו סופית מלשכת ראש הממשלה, יאלצו האחוס"לים, יחד עם הרוויזיוניסטים שמשמאל לליכוד, לשתף פעולה באופן אקטיבי עם חברי הרשימה המשותפת.
תגובתו הראשונית של נתניהו לתוצאות הבחירות הייתה מרגיזה ומעט מביכה. על לוח לבן רחב, כתב ראש הממשלה את המספרים 58 ו-47 כמייצגים את שני הגושים – "ימין ציוני", יחד עם יהדות התורה וש"ס, ושמאל ציוני – כאשר 15 המנדטים של הרשימה המשותפת נעלמו כלא היו. לאחר ימים של שתיקה מקוממת של חברי כחול לבן, שקלו הגנרלים את אפשרויותיהם, ומסתמן כי כותשי עזה לשעבר נתנו אור ירוק לממשלת-59 זמנית, עם תמיכה חיצונית של בל"ד.
אז מובן שאת בל"ד ידרוש הקוקפיט להשאיר בחוץ, אבל ההמרה הנרטיבית שנדרשת על מנת לצרף ביודעין סיעה שלא חוששת להביע עמדות לא פופולריות לממשלה – גם אם זמנית – היא די מרשימה. אם מסוגל מי שאת מרבית חייו הבוגרים בילה במערכת הביטחון לשתף פעולה עם מי שכינוהו ואת חבריו רוצחים בחליפות ופושעי מלחמה בחדרים ממוזגים, אז עוד ישנה תקווה לשינוי מהותי במערכת בפוליטית.
אפשר להספיד את השמאל בישראל, הרי בני גנץ עצמו קרוב יותר לרפי פרץ מאשר לתמר זנדברג, אבל בעוד שישראל הראשונה מבכה את הליכתו בשיבה טובה של השמאל האדום והישן של יורים-בוכים, קם בישראל שמאל אידאולוגי רחב של מדינת כלל אזרחיה.
מקידום זכויות נשים בתוך התנועה האסלאמית והקמת מרכזים לנערות בסיכון, ועד מאבק לזכויות הקהילה הלהטב"קית בתוך החברה הערבית – זאת במקביל למאבק לסיום הכיבוש – הרשימה המשותפת היא נבחרת מזוככת שליבה מאבק לצדק ולחירות, וכרגע היא מחזיקה את המפתחות לממשלת שינוי מיוחלת. כמו שהבטיח יושב ראש הרשימה, איימן עודה, כפתה המשותפת את הלגיטימציה שלה על כל המערכת הפוליטית.