בארץ

רשות החשמל: התקבלו עשרות רבות של הצעות לקול קורא ייצור החשמל באנרגיה מתחדשת לשנת 2030

קרדיט: ויקיפדיה
קרדיט: ויקיפדיה

בקול קורא של "יעדי ייצור החשמל באנרגיה מתחדשת לשנת 2030" עלה כי יעד התכנית הוא 30 אחוזים ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות עד 2030. בד בבד, חלק מההצעות שהתקבלו במערכת לתוך הלילה מדברות על לפחות 80 אחוזים חשמל מאנרגיות מתחדשות.

ברשות החשמל התקבלו 73 פניות ותגובות הכוללות עשרות רבות של הצעות בנוגע לקול קורא ל"יעדי ייצור החשמל באנרגיה מתחדשת לשנת 2030". לפי ההודעה לעיתונות בחודש שעבר, ברשות בוחנים בימים אלו את האפשרות להגדלת יעד האנרגיות המתחדשות לכדי 30 אחוזים מייצור החשמל בשנת 2030.

"בחינת הגדלה משמעותית של היעד הינה חלק ממחויבותה של ישראל, כחלק מהמאמץ העולמי, להתמודדות עם משבר שינויי האקלים ולהפחתת פליטות גזי החממה הגלובאליות" נכתב בהודעה, והוסיפו: "במסגרת זו רשות החשמל קוראת לציבור לקחת חלק ולהשפיע על הדרכים למימוש היעד. הרשות מעוניינת בקבלת התייחסות הציבור לצעדים שיביאו למימוש הפוטנציאל לייצור באנרגיה מתחדשת בישראל. זאת, בין השאר, על ידי פתרון חסמים טכנולוגיים, הסרת חסמים ומתן תמריצים להגדלת חלקן של האנרגיות המתחדשות בתמהיל האנרגיה המשקי".

בד בבד, אתמול הוגשה התכנית השאפתנית של עמותת שומרי הבית לידי רשות החשמל לייצור 80 אחוזים מחשמל ישראלי באנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. העמותה מציינת במסמך כי נדרשים פחות מ- 300 קמ"ר כדי שישראל תוכל לעבור לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת באופן מלא ומצביעה ספציפית על השטחים המופרים בארץ, בהם ניתן לקדם הקמת שדות סולאריים.

יו"ר עמותת "שומרי הבית", יוני ספיר, אמר: "משבר האקלים עומד בפתח והוא אמיתי. ניתן לראות את השלכותיו המתגברות סביבנו, גם בארץ וגם בחו"ל ואף בחורף הנוכחי בו אזרחים קפדו חייהם. משבר האקלים הוא תולדה של פעילות האדם, כמו גם זיהום האוויר החריף שיצרנו. מדינת ישראל נמצאת במיקום כזה, שיגרום לה לסבל גבוה במיוחד ממשבר האקלים הגלובלי, והוסיף: "עלינו לקחת אחריות על חיינו שלנו ועל עתיד הדורות הבאים ולעשות כל שביכולתנו על מנת לעצור גם את החרפת משבר האקלים וגם את המשך זיהום האוויר בישראל שבפרמטרים מסויימים, הינה בין המדינות המזוהמות בעולם".

"כדי שנצליח בכך, על קברניטי המדינה קודם כל לצאת משלב ההכחשה הנוכחי ולהכיר בחומרת המצב. מיד לאחר מכן, נדרשים שורת צעדים חריפים לבלימת ההידרדרות" קבע ספיר, והסביר כי "זה אפשרי, זה הכרחי, הציבור מעוניין בכך וזה אפילו כלכלי, אבל נדרש לשם כך רצון ואומץ פוליטי אמיתי. אני קורא למקבלי ההחלטות לשים בצד את רווחי הטייקונים והמקורבים ולהניע את המשק הישראלי בכיוון הנכון- אל עתיד נקי ובר-קיימא. אני קורא הן לבנימין נתניהו והן לבני גנץ לשים את הנושא בראש סדר העדיפויות שלהם וכאחד מהמהלכים הראשונים בקדנציה של הממשלה שתוקם, תהיה זהותה אשר תהיה, להקים צוות חוצה משרדי ממשלה שיקדם במהירות ובעוז את המוצע במסמך שהגשנו היום, לרווחתם של אזרחי ישראל".

במסמך נכתב כי יעד של 17 אחוזי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת שקול לאחר חישובים ליעד של פחות  משישב אחוזים ביחס למשק האנרגיה כולו. זאת לעומת החתה נדרשת של פליטות מזהמים ב-51 אחוזים. לכן, הפער ביעדים הינו נרחב וגם עמידה ביעדי ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות המוצע ע"י העמותה העומד על 80 אחוזים אינו מספק. במסמך עוד קבעו כי נדרשים לתכנית צעדי השלמה בתחום התחבורה, התעשייה ובתחומים נוספים.

מרשות החשמל נמסר כי "הליך שיתוף ציבור נועד לשמוע את עמדות הציבור ביחס לדרך והצעדים הנדרשים להשגת יעדי ייצור חשמל של 30% באנרגיה מתחדשת בשנת 2030", והוסיפו: "בימים אלו רשות החשמל מעבדת את ההתייחסות שהתקבלה בשיתוף הציבור ומגבשת את עמדתה לתגובות אלו".

נועם וינר, ראש צוות האנרגיה המתחדשת של עמותת שומרי הבית, הוסיף: "העולם ושוק ההון הפנימו שהעתיד הוא באנרגיות מתחדשות. מחיר אנרגיה סולארית כולל אגירה, זול מאשר ייצור חשמל מגז. מחיר הגז בעולם נפל לאחרונה ב- 50%  וממשיך לצנוח. חברות הגז נופלות ומניות אנרגיות מתחדשת עולות", וקבע: "במקום המשך בזבוז כספי מיסים על מונופול הגז ותשתיות לאנרגיות מזהמות, הגיע הזמן להתקדם ולצמוח עם אנרגיות מתחדשות".


About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"