זאת במסגרת מבצע האכיפה הבינלאומי בהובלת האינטרפול, בו השתתפה היחידה הארצית להגנה על הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה. היחידה מצאה הפרה של היתר ההזרמה לים של החברה.
הליך אכיפה מנהלי ננקט נגד חברת בריטיש ישראל ע"י המשרד להגנת הסביבה במסגרת מבצע בינלאומי לאכיפה סביבתית ימית בראשות האינטרפול שהתקיים השבוע. במסגרת המבצע ביצע המשרד 23 ביקורות במקורות יבשתיים להם יש היתר הזרמה לים. בהתאם, בוצעו 122 ביקורות ניקיון בחופים, מהם עלו עשרה חופים מלוכלכים ביותר.
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
מנהל היחידה הארצית להגנה על הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, רני עמיר, אמר כי "ארגון האינטרפול החליט לפני שנתיים לשים את הנושא של אכיפת עבירות של זיהום ים מאוניות וממקורות יבשתיים לים [בעדיפות] ויזם מבצע עולמי מרוכז בן 30 יום בכל שנה".
בד בבד, במסגרת התרגיל עלה כי המשרד ביצע שתי ביקורות במתקני גז, בעקבות אחת מהן החל הליך של אכיפה מנהלית. ע"פ עיתון גלובס, מדובר באוניית הקידוח של אסדת הגז כריש. במסגרת המבצע אף ביצעו 29 ביקורות באוניות הפוקדות את הנמלים בישראל, בהתאם לאמנת MARPOL המסדירה את השפעות הספנות בנוגע לסביבה. בבדיקות התגלו שבע הפרות דין, ביניהן הזרמת שפכים לים וניהול לא תקין של ספרי שמן, במסגרתן החל המשרד באכיפה פלילית.
עיתון גלובס דיווח כי בשתיים מהספינות נמצאו עבירות של רשלנות בניהול ספר שמן, אינדיקציה לשפיכת שמנים לים. במסגרת הבדיקה נפתחו נגד הספינות שני תיקים פליליים, כשבאחד הוגש כתב אישום. בחמש נוספות נמצא כי היתה שפיכת ביוב לים. בחמשת המקרים העבריינים קיבלו ברירות משפט לפי חוק שמירת הניקיון, אלפי שקלים כל אחד, כמקבילה לעבירה פלילית.
מזכ"ל האינטרפול, יורגן סטוק, מסר בנוגע למבצע כי "לאינטרפול יש תפקיד משמעותי בתיאום פעולות גלובליות אפקטיביות של ריבוי סוכנויות כדי לעזור למדינות להתמודד עם הצורה הזו של פשעי זיהום", והוסיף: "כבר ראינו תוצאות משמעותיות מהימים המבצעיים אך העבודה חייבת להימשך ותימשך כדי לזהות את אלו שמאחורי הפשעים האלה, שעושים רווח במחיר [פגיעה] בסביבה שלנו".
בהתייחס להשתתפות הישראלית במבצע, עמיר קבע: "הדבר מוביל להגברת הרתעה ממוקדת אצל בעלי אוניות ובעלי היתרי הזרמה לים בישראל".
זוהי השנה השנייה בה מוביל האינטרפול מבצע בינלאומי רחב-היקף לפיקוח ואכיפה בסביבה הימית. 61 מדינות, בהן ישראל, ויותר מ-200 רשויות פיקוח ואכיפה שונות לקחו חלק בפעולה המתואמת הבינלאומית. תוצאות ראשוניות של המבצע חשפו ברחבי הגלובוס 3000 עבירות לפחות במהלך 17 אלף ביקורות. בין העבירות ניתן למנות פעולות לא חוקיות שייצרו זיהומי ים קשים.