אופיר בראל, חוקר פייק ניוז ולוחמת מידע, אישר בפני מגזין לתוך הלילה כי ארה"ב כן עברה תהליך מהגנה להתקפה במרחב הסייבר, ובתחום לוחמת המידע בפרט, אך סייג: "אך לא משהו שנראה בתחום לוחמת מידע בטווח הנראה לעין".
"ארה"ב בשנתיים האחרונות מאמצת גישה יותר התקפית בכל הקשור ללוחמת סייבר מתבטא בעיקר בשני דברים עיקריים", אמר בראל, והסביר: "קודם כל, מבחינת האסטרטגיה. בשנת 2018 מתפרסמת האסטרטגיה של מחלקת ההגנה ששם יש מונח מאוד חשוב שנקרא 'Defending forward'. ניתן לפרש אותה למעבר מגישה שהיא יותר הגנתית, כלומר לחכות שיתקיפו אותנו במתקפות סייבר ואז נצא להגיב לגישה שהיא יותר התקפית. אנחנו נצא לפעולות יותר יזומות ברשתות של האויב".
- פריצה בחומת המבצר: הפתקים המועברים לידי ראש הממשלה במסגרת משפטו הפלילי לא נשמרים, ותוכנם לא מאוכסן
- מעל 5 מיליון ב-16 חודשים: עלויות משכורות יועצי ראש הממשלה מטעם משרדו נחשפות
- הרשות השופטת מודה: "הפתקים הביטחוניים" המועברים לראש הממשלה במהלך עדותו במשפטו לא נבחנים
- מעל שנה אחרי: חלק מהפריטים הרפואיים בערכת הרפואה של מחבלי הנוח'בה היו תוצרת ישראל
- הערכה: עשרות אתרי עתיקות בישראל נפגעו במהלך הלחימה בדרום ובצפון
"זה נועד להעביר את כובד המשקל של הלחימה מהרשתות שלי לרשתות של האויב. זה ההזדמנות בשבילי- ארה"ב- להדגים את העליונות שלי במרחב הסייבר" ציין בראל, והרחיב כי "ארה"ב תופסת את העליונות הטכנולוגית שלה כיתרון האסטרטגי שלה ובזה היא צריכה להשתמש בכדי להכריע את המערכות שלה בשדה הקרב הזה".
בראל הוסיף כי מקום טוב להבדל במדיניות בין טראמפ לבין אובאמה ניתן לראות בפעילות כנגד רוסיה. "מתקיימים דיונים [ב2016] כיצד להגיב לרוסים. יש אלו עם גישה תקיפה יותר ויש אלו עם גישה מתונה יותר. לא להגיב בצורה חריפה" פתח בראל, והמשיך: "אובמה בוחר לא להגיב בצורה חריפה. גישתו היא לא להזיק. הוא חשש שתגובה אמריקאית, במיוחד בתקופת בחירות, עלולה להסלים את הפעילות הרוסית. להגביר בהתקפות סייבר נגדם. בהדלפת מסמכים נוספים". מנגד, ממשל טראמפ כן הפעיל את פיקוד הסייבר לקראת בחירות האמצע בשנה שעברה בכדי לשלוח אזהרה להאקרים רוסיים. "הייתה פעילות מול האקרים רוסיים, מול כאלה שיצאו מהמרכז לחקר האינטרנט הרוסי, מרכז ממנו יצאו כל מני מבצעי השפעה בסבב 2016" אמר בראל.
"זו פעילות יותר התקפית שמהותה להגיד להאקרים הרוסים: 'אנחנו יודעים מה אתם עושים, אל תתעסקו איתנו'. אפשר לראות בפעולות מימוש של אותה אסטרטגיה עליה דיברנו קודם".
אחד השינויים המהותיים אותם הוציא לפועל מערך הסייבר האמריקאי היא האפשרות לתת למפקדים בצבא האמריקאי יכולת להוציא לפועל פעולות סייבר תחת פחות מגבלות בירוקרטיות. "יש להם יותר סמכות להוציא לפועל מבצעי סייבר. יחד עם זאת, זה עדיין דברים שלא מתבטאים בצורה מלאה בלוחמת המידע" אמר בראל, והרחיב: "האמריקאים עדיין לא שם. הם מבינים שהם צריכים לשנות את המערכות הממשלתיות, והצבאיות, בבית על מנת להתמודד עם זה בצורה יותר טובה אך זה עדיין בתהליכים. המצב לא נראה שישתנה בזמן הקרוב". מנגד, בראל הוסיף כי "הסינים והרוסים מחזקים את שליטתם בתחום לוחמת המידע".
דבריו של בראל באים לאחר פרסומים של גיל ברעם ושלו במגזין "בין הקטבים" של מרכז דדו, מחקר בו מתבצעת סקירה והבחנות בתחום לחימת המידע.
המאמר העלה כי ארה"ב מצויה כיום בעיצומו של תהליך לשינוי תפיסות הפעולה שלה. בד בבד, המחקר קבע כי "על סמך מערך הכוחות הנוכחי בין ארה"ב לסין ניתן להעריך שבמקרה של עימות סייבר סביר להניח כי ארצות הברית תימצא בעמדת עליונות מול סין, הן במישור ההגנתי והן במישור ההתקפי". עם זאת, השגת שליטה מהצד האמריקאי בלוחמת מידע יתאפשר רק אם ארה"ב תתמודד עם איחוד לוחמת המידע עם לוחמת סייבר והלוחמה האלקטרונית (ל"א). הסוגיה השנייה, כפי שעולה מהמאמר, היא עד כמה ארה"ב תנצל את ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הבינה המלאכותית.
"שכלול מניפולציות לוחמת המידע שהבינה המלאכותית מספקת, מזיזה את מטוטלת לוחמת המידע מהתמקדות בלוחמת סייבר להתמקדות בלוחמת תודעה ולוחמה פסיכולוגית- תחום שבו לרוסיה וסין יש יתרון על פני המערב" נכתב במאמר. במקביל, הוסיפו כותביו כי "ארה"ב תהיה מובילה בתחום חיזוי המגמות בבינה המלאכותית ובהתגוננות מול שימוש בבינה מלאכותית נגדה בשל יתרונה הטכנולוגי". מנגד, במאמר נכתב כי בפן ההתקפי של אותה טכנולוגיה "ארצות הברית עלולה למצוא עצמה בעמדת נחיתות מול כוחות שמוכנים להשקיע ממנה בנושא, כמו סין, ושמנוסים בתחום לוחמת המידע הרבה יותר ממנה- כמו רוסיה".