בארץ

מועצה אזורית חוף הכרמל תדון היום בקבלת תרומה מחברת הגז והנפט אנרג'יאן תוך חשד לניגוד עניינים

בפנייה למועצה אזורית חוף הכרמל שהתקבלה במערכת "לתוך הלילה" עולה כי חברת אנרג'יאן ישראל, העוסקת בתחום חיפושי וכריית מצבורי נפט וגז, מעוניינת לתרום למועצה תרומה בשווי 480 אלף דולרים למטרת הקמת חוף. זאת כאשר בשטח המועצה קיימים נכסים של החברה. נכסים שאינם בפיקוח המועצה. היום (24.06) המועצה האזורית צפויה לאשר את התרומה.

בכך המועצה האזורית תקיים תקדים בקבלת תרומות מחברות עצמאיות אשר עשויות לכאורה לפתח אתרי תחנת קליטה יבשתית בשטחה, האחראית על כל הגז שייכנס. במכתב, שנחתם על ידי תושבי הרשות המקומית, נכתב כי קיים "ניגוד עניינים עתידי ברור" בנושא לאור הוראות נוהלי מנכ"לית משרד הפנים.

"לאור העובדה שמתקני הקבלה וצנרת הגז הראשית של אנרג'יאן ימוקמו בשטח המועצה האזורית חוף הכרמל, בקבלת התרומה הנדיבה של אנרג'יאן למועצה, קיים פוטנציאל גבוה מאוד ליצירת השפעה בלתי הוגנת, ניגוד עניינים, פגיעה באמון הציבור במועצה האזורית" הוצג במכתב. מנגד, ע"פ הסכם העקרונות לשיתוף פעולה של המועצה עם החברה עולה כי התרומה תתפרס במשך חמש שנים- השנתיים הראשונות 60 אלף דולרים בכל אחת מהשנים, ו-120 אלף דולרים בין השנים 2021-2023.

הוראות מנכ"לית משרד הפנים קבעו כי אם התורם עוסק בבניה או בייזום פרויקטים של בניה, ובשנתיים שקדמו למתן התרומה עסק בנושא בהיקפים כספיים משמעותיים בתחומי הרשות המקומית ובכלל זאת פעל להגשה או קידום הפרויקטים המדוברים להליך לפי חוק התכנון והבניה, אז חל על התרומה איסור. נכון לכתיבת שורות אלה, לא קיימים תהליכי מתן רישוי מול המועצה המקומית או הוועדה המקומית לתכנון ובניה. מנגד, ישנם תהליכים כאלה לרישוי מתקני גז בתחומי המועצה ברשות רישוי הגז המחוזית.

לוגו חברת אנרג'יאן ישראל. קרדיט: אתר החברה.

ע"פ מגישי המכתב "חברה, העתידה לבסס את פעילותה העסקית בחוף הכרמל, שעוד נכונה לה אתגרים רבים – סביבתיים, ביטחוניים, רישויים ועוד מול המועצה – מעוניינת לתרום דווקא לגוף שאיתו תבוא במגע כזה בעתיד?", והוסיפו: "הדבר מדליק נורה אדומה".

"לדעתנו, יצירת קשר כספי בין המועצה האזורית לבין חברה להפקת גז, יכול ליצור בעיות רבות בעתיד, מול הרשות, התושבים וחברת אנרג'יאן, שלא נכון לייצר בשלב זה" נכתב בפנייה.

בעיתון גלובס דווח השבוע כי חברת אנרג'יאן המחזיקה ברישיונות הפיתוח למאגרים כריש ותנין, חתמה על הסכם מפורט עם חברת נתיבי גז הממשלתית (נתג"ז). לפי ההסכם, אנרג'יאן תבנה ותעביר לנתג"ז את המקטע המזרחי של מערכת הולכת הגז, הכוללת מקטע ימי (המתחיל 10 ק"מ מהחוף) ומקטע חופי. נתג"ז תשלם לאנרג'יאן 369 מיליון שקל עבור הקמת המערכת, ותישא באחריות לתחזוקה שלה.

המערכת תכלול תחנת קבלה ימית שתמוקם כ-10 ק"מ מערבית מחוף דור, צינור הולכת גז ימי שיונח על קרקעית הים, וכן תחנת קליטה יבשתית, שתפקידה מדידה, ויסות וחיבור למערכת ההולכה. המערכת תהיה מסוגלת להוליך עד כ-12BCM (סה"כ כ-1.6 מיליון מ"ק/שעה). המאגר הראשון שיחובר למערכת יהיה כריש, אשר חברת אנרג'יאן מחזיקה ברישיון לפיתוחו. מסירת המקטע לנתג"ז תתרחש בסמוך לאחר תחילת הזרמת הגז ממאגר כריש, הצפויה בשנת 2021.

מדוברות המועצה נמסר: "חברת אנרג'יאן תפעל להוצאת הגז הטבעי בשיטת FPSO (אסדה צפה) על פי הבאר ובמתכונת שכולם  במדינת ישראל יכלו לה, במרחק של כ- 90 ק"מ מהחוף, כאשר הגז שיוזרם לישראל יהיה גז נקי. הקונדנסט שיופק במסגרת התהליך יאוכסן בבטן האסדה ויימכר לשווקים באזור". בדוברות הוסיפו כי "בנוסף, המתווה הוצג בפני הנהלת המועצה (כשליש מחברי מליאת המועצה נוכחים בישיבה זו, ואף אושר שם לפני אישור מליאת המועצה, שקרה כאמור במרץ 2019), כל זאת ועוד הוצג המתווה גם לראשי מאבק הגז השונים, שבירכו עליו".

בהודעת הדוברות פירטו כי "מתווה שיתוף הפעולה עם אנרג'יאן הובא לפני מליאת המועצה. חברי המליאה עודכנו באופן מלא בנוגע למתווה שיתוף הפעולה עם אנרגי'אן בישיבת המליאה שנערכה במרץ 2019 ובנוכחות מנכ"ל אנרגי'אן ישראל, שאול צמח. לאחר דיון ארוך ומעמיק הצביעו 28 חברי מליאה בעד המתווה וחבר מליאה אחד נמנע. המהלך אף סוקר במקומונים בצורה נרחבת".

"כחודש לאחר אישור המתווה ע"י המליאה, באפריל 2019 הציג ראש המועצה בשקיפות מלאה את הסכם העקרונות לשיתוף פעולה שנחתם בין הצדדים וכולל בין השאר את השנים ואת הסכומים (מצ"ב הסכם העקרונות שהופץ)" נכתב בהודעת הדוברות, והוסיפו: "במאי 2019, התכנסה ועדת תרומות המועצה המורכבת ממנכ"ל המועצה, גזבר המועצה ויועצת משפטית של המועצה והחליטו לאשר את קבלת התרומה מאנרגי'אן, בהתאם לחוזר מנכ"ל משרד הפנים".

בדוברות הסבירו: "אנו מצרים על כך, שמספר חברי מליאה שהיו בדיון, שאלו שאלות, הבינו את המתווה, הצביעו בעדו ועתה הפכו את דעתם", וקבעו: "חשוב להבהיר כי אין כל שאלה של ניגוד עיניינים משום שמערכת הגז הארצית כלל לא נמצאת בסמכותה של המועצה, צר לנו כי מי שמפיץ "פייק ניוז" לא טורח להכיר את החוק בעניין. בנוסף, חשוב להבהיר כי המועצה נמצאת בהליכים משפטיים כנגד נובל אנרג'י! וכחלק מהמאבק להרחקת האסדה ללב ים".





About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"