בארץ

"מאות טונות זפת": מימדי אסון הזפת לאורך חופי ישראל נחשפו בסופ"ש

פעולות הניקוי השבוע. קרדיט: קובי גדעון, לע"מ.

בתדרוך עיתונאים דרך תוכנת הזום, ובנוכחות בכירי משרדה, השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, שיתפה את הציבור בנוגע לגודל הפגיעה בטבע הישראלי. המשרד השיק השבוע את תכנית "רמזור לחופים". נכון לכתיבת שורות אלה, רק חוף שקמונה נשאר במצב הירוד ביותר.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר אמש (26.02)  כי ע"פ מדרג רמזור החופים של השפעות אסון הזפת על חופי ישראל, חוף שקמונה  בפאתי העיר חיפה הוא החוף האחרון שנשאר במצב זיהום "בינוני כבד". זאת עקב זרמי הים שסוחפים איתם שאריות זפת שנשארו בים. המשרד התריע כי "פליטות אלה מהים עשויות להמשיך בהיקף מקומי בימים הקרובים בחופי ישראל, בהתאם לכיווני הזרמים ולשינויים בגובה הים".

המשרד פרסום את תכנית "רמזור לחופים", על-גבי מפות המציגות את מצב ניקיון החופים, עם ארבעה מדרגי צבע לדירוג החופים ע"פ מידת פגיעת הזיהום ופעולות הניקוי בו. צבע אדום לשטח מזוהם שלא החלו בו פעולות ניקוי של החוף הסלעי, כתום להתחלת פעולות הניקוי, צהוב לחוף בו מבוצעות פעולות ניקוי מתקדמות או זיהום נמוך וירוק להגדרת החוף כזיהום "קל מאוד". המשרד עוד ציין כי "מצב ניקיון החופים משתנה וכי חופים שהיו נקיים היום, לא בהכרח יישארו כך מחר".

חוף שקמונה. קרדיט: המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה ביום רביעי האחרון (24.02) בתדרוך לעיתונאים בתוכנת הזום בהתייחס לאסון הזפת כי "נפלטו לחופי ישראל לאורך 160 ק"מ מאות טונות זפת. יש לזפת הזו כתובת, גורם אחראי ונתתי הוראה למצות עמו את הדין", והוסיפה: אנו בעיצומה של החקירה והנחיתי את כל הגורמים לעשות את כל המאמצים כדי לתפוס את העבריין המזהם ולמצות עמו את הדין".

"מדובר בחקירה מאוד מורכבת שרובה מתקיימת מחוץ לשטחי מדינת ישראל. מכיוון שאין לנו סמכות חוקית לעצור אוניות מחוץ לשטח הימי שלנו, אנחנו משתפים פעולה עם גורמים בין-לאומיים בנושא. האירוע הסביבתי החמור מהווה קריאת השכמה לכולנו להאיץ את השימוש באנרגיות מתחדשות וחלופיות ולזנוח את השימוש בדלקים פוסיליים מזהמים. אם לא נעשה זאת בהקדם – נגדיל את הסיכון לאירועים נוספים בעתיד" הרחיבה גמליאל, והוסיפה: "מדובר ביעד לאומי אסטרטגי, שהכרחי לצמצום זיהום האוויר, התחלואה והתמותה. התחייבנו לקדם מעבר לכלכלה דלת פחמן, כחלק מהתהליך הבין-לאומי בהובלת ה- OECD והאו"ם למאבק במשבר האקלים. בנוסף, אנחנו מובילים תהליך כלל ממשלתי ורב-מגזרי לאסטרטגיה לאומית להפחתה עמוקה בפליטות גזי החממה של המשק, בדרך לכלכלה דלה עד מאופסת פליטות עד שנת 2050".

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, עם מנכל המשרד, דוד יהלומי, בחוף פלמחים אמש. קרדיט: המשרד להגנת הסביבה.

השרה פירטה כי "הקושי העיקרי הוא לנקות את החופים הסלעיים. כדי להצליח במשימה, אנחנו עורכים היום ניסוי בחופי ראש הנקרה עם חומר מיוחד שהשגנו. מהתייעצות עם גורמים בינלאומיים, אנחנו יודעים שהחומר יעיל כנגד נפט גולמי, ואנחנו בודקים ממש עכשיו אם הוא יעיל כנגד הזפת. במידה והניסוי יצליח – אנחנו נוכל לעבור מניקוי ידני של הסלעים לשיטות מתקדמות שיעזרו בהסרה מהירה של החומר", וציין: "האסון שנגרם ללווייתן, לצבים ולבעלי הכנף שניזוקו כתוצאה מהזפת קורעים את הלב. אנחנו נעשה הכל כדי שהאחראיים לכך ישלמו את המחיר. אני מודה לאלפי המתנדבים, לחיילי צה"ל לאנשי רשות הטבע והגנים ועמותת אקואושן על כך שהתגייסו למשימה. יחד ננצח".

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"