במסגרת ההחלטה העלו את יעדי האנרגיה המתחדשת לעד 30% עד שנת 2030. ע"פ משרד האנרגיה, המהלך צפוי לחסוך למשק עד שמונה מיליארד שקלים בשנה, כאשר העלות למשק צפויה לעמוד על כ-2-3% מתעריף החשמל. השרה להגנת הסביבה, ח"כ גילה גמליאל, שהתנגדה למהלך: "התנגדתי להחלטה בגלל שהיא גורמת למשק הישראלי להתמכר לגז".
הממשלה אישרה אמש (25.10) את הצעת משרד האנרגיה להעלאת יעדי האנרגיה של ישראל ל-70% שימוש בגז ועד 30% שימוש באנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. ע"פ עיתון גלובס, זאת בעלייה מהיעד הקיים של 17%. לפי המשרד, המהלך צפוי לחסוך למשק עד שמונה מיליארד שקלים בשנה, כאשר העלות למשק צפויה לעמוד על כ-2-3% מתעריף החשמל, אך סייגו כי שר האנרגיה יבחן עד סיום שנת 2024 את עדכון היעדים לשנת 2030. כן נקבע יעד ביניים שיעמוד על 20% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד לסוף שנת 2025.
- מוזיאון ישראל לא לבד: המוזיאון הימי הלאומי העביר מוצגים למקום בטוח עקב המצב הביטחוני
- "בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"
- לאחר פסיקת בג"ץ בעתירת חוק הגיוס, התנועה לאיכות השלטון פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל: גייסו באופן מידי את כלל תלמידי הישיבות החרדים
- למרות החשש המתגבר כי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל יאותגרו במערכה בצפון, נכון לשעה זו אין שינוי בהנחיות האופרטיביות בדבר חומרים רעילים בנמל חיפה
- לרגע אחד, מאות שנים לאחר שנעלם, חזר הטרבושה לככב ככלי נשק בשדה הקרב בישראל
שר האנרגיה, ח"כ יובל שטייניץ, מסר בנוגע להחלטה: "קביעת יעד חדש לאנרגיה מהשמש של 30 אחוז הוא בגדר מהפכה של ממש. משמעות הדבר שבעשור הקרוב נצטרך להכפיל פי שלושה את הקמתם של מתקנים סולאריים חדשים. בנוסף, החלטתי כי תינתן עדיפות להקמה של תחנות כוח צמודות תשתית או הרחבה של תחנות קיימות. לקראת סופו של התהליך, בעוד כשבע שנים, ישראל עשויה להגיע למקום הראשון בעולם בכמות החשמל המיוצר מאנרגיית השמש", והוסיף: "זאת, כהמשך למדיניות שאני מוביל מזה כמה שנים של המעבר מפחם, נפט ודלקים מזהמים לגז טבעי ואנרגיות מתחדשות. כך זיהום האוויר הנפלט מכ-20 תחנות הכוח ברחבי ישראל יירד בתוך כמה שנים ביותר מ-90 אחוזים ואנו וילדינו ננשום אוויר נקי ובריא יותר".
ע"פ הדיווח בגלובס, משרד האנרגיה מבקש להקים תחנות כוח מונעות גז בהיקף של 4000 מגה וואט. זאת, למרות שלפי המשרד נדרשת הקמה של 1400 בלבד, באם תצליח המדינה לעמוד ביעד של 30% אנרגיות מתחדשות. המטרה בהתקנת 4000 מגה וואט, היא לאפשר לפי משרד האנרגיה יתרות למשק. במסגרת ההצעה מציין המשרד כי אין בכוונתו לאשר הסמכות חדשות של יזמים להקמת תחנות כוח לייצור חשמל בגז טבעי ברמה הארצית, אלא אם מדובר בתוספת יחידות ייצור חדשות, שחלוף יחידה קיימת או שדרוגה. בעקבות ההצעה, תקדים הממשלה כבר בשנת 2021 את בחינת המגבלות לייצוא גז טבעי, ולשם כך יתכנס הצוות המקצועי לבחינה תקופתית של המלצות הוועדה לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בישראל, כשאת המלצותיו יגיש לממשלה עד ינואר 2021.
לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות, מחויבות הממשלה להסכמים בינלאומיים, המגמות העולמיות המבקשות לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית וצמצום זיהום האוויר בישראל, מבקש המשרד להגדיל את יעדי הייצור באנרגיה מתחדשת לשנת 2030 ל-30% ייצור באנרגיה מתחדשת וזאת בצורה שתספק מענה להפחתת פליטות גזי החממה וזיהום האוויר, שמירה על אמינות אספקת האנרגיה והרציפות התפקודית" נכתב בהודעה לתקשורת של משרד האנרגיה. בהתאם, המשרד הגדיר את הצעד "שיציב את ישראל כאחת המדינות המובילות במערב בייצור מאנרגיה סולארית".
לטענת המשרד, ההחלטה כוללת צעדים שמטרתם להתמודד עם חסמים עיקריים המונעים פיתוח אנרגיה מתחדשת בישראל לקידום וסיוע לעמידה ביעד וכן לתעדף אמצעים משלימים לטובת עמידה ביעד כמו קידום אגירה, בחינת דרכים להגדלת ההשקעה הציבורית במו"פ, שינוי סדר העדיפויות התכנוני והקלה בקידום אנרגיות מתחדשות בדו-שימוש בקרקע.
מנגד, המשרד להגנת הסביבה הודיע כי המאבק הסביבתי של המשרד בהובלת השרה גמליאל בחודשים האחרונים, הוביל לעצירת הקמת חלק מתחנות כוח הגזיות המזהמות. אבל, אם התוכניות הנוספות הממשיכות להתקדם במוסדות התכנון לא יעצרו, יתווספו אלפי מגאווטים רבים שאין להם היגיון כלכלי, סביבתי ובריאותי. השרה להגנת הסביבה, ח"כ גילה גמליאל, שהתנגדה למהלך מסרה: "התנגדתי להחלטה בגלל שהיא גורמת למשק הישראלי להתמכר לגז. יעד של 30% אנרגיות מתחדשות ב-2030 הוא נמוך יחסית ומשאיר את ישראל מאחור, הרחק מהיעדים של המדינות המפותחות ואפילו המתפתחות", והוסיפה: "לצערי, על אף הכותרת של הצעת המחליטים, מבחינת תוכנה היא מעודדת את המשק להמשיך את השימוש בגז מזהם למשך שנים רבות. ההחלטה שעברה מהווה חסם להמשך הפחתת זיהום האוויר, להפחתת התחלואה והתמותה שנובעים ממנו, וכן למעבר לכלכלה דלת-פחמן – מהלך שישראל נדרשת לבצע במסגרת מחויבותה הבין-לאומית בנושא ההתמודדות עם משבר האקלים".
"על בסיס הנתונים והניתוח שהתבצע על ידי גורמי המקצוע במשרדי, ועל מנת להעמיד את ישראל בשורה אחת עם מדינות OECD מתקדמות אחרות, יש להציב יעד של 40% לשנת 2030. כבר כיום ניתן להגיע קרוב ל-50% ייצור חשמל ממקורות סולאריים במרחב המבונה" קבעה השרה, והסבירה: "המשמעות האמיתית של החלטה זו היא אימוץ יעד של 70% יצור חשמל מגז אשר הינו דלק פוסילי מזהם. זהו איתות שגוי למשק, שפוגע בוודאות הנדרשת ליזמים על מנת לפעול למעבר למשק אנרגיה מבוסס על חדשנות ושימוש באנרגיה ממקורות מתחדשים שאינם מזהמים. היעד המוצע מעודד השקעות משקיות עצומות בתשתיות גז בניגוד לכל המאמצים שנעשים בארץ ובעולם לצמצום התלות בייצור אנרגיה ממקורות פוסיליים אשר מזהמים ומגבירים את שינויי האקלים".