בארץ

יו"ר התנועה לטוהר המידות ליועץ המשפטי לממשלה: סגירת חקירת פרשת המניות "נוגד את מדיניות האכיפה הנוהגת לגבי חשדות באשר לעבירות הלבנת הון"

קרדיט: מספנות טיסנקרופ.

זאת בהמשך לדיווחים בתקשורת על הכוונה המסתמנת לסגור את החקירה בנושא אחזקת המניות של ראש הממשלה בחברת בן דודו ועל רקע עתירת התנועה לאיכות השלטון בנושא. בהתאם, התנועה לאיכות השלטון פנתה אף היא ליועץ בעניין. במשרד היועץ המשפטי לממשלה הגיבו: "הפניה התקבלה ותטופל כמקובל".

בהמשך לדיווחים על הכוונה המסתמנת לסגור את החקירה בפרשת המניות, יו"ר התנועה לטוהר המידות, ולשעבר מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עוה"ד אביה אלף, פנתה שלשום (06.10) במכתב בשם התנועה ליועץ המשפטי לממשלה (היועמ"ש), הד"ר אביחי מנדלבליט, כי ההחלטה היא אישור לנבחר ציבור לשקר ולקבל במרמה טובות הנאה תוך עקיפתם של שומרי סף כמו ועדת ההיתרים. אלף הוסיפה כי ההחלטה מכשירה לפגוע ברשויות השלטון, במערכת אכיפת החוק ובציבור כולו.

"ככל שתתקבל החלטה לסגור את התיק, הדבר נוגד את מדיניות האכיפה הנוהגת לגבי חשדות באשר לעבירות הלבנת הון ובאשר למשטר הלבנת ההון בישראל" נכתב בפנייה, והוסיפו: "משמעות החלטה לסגור את תיק המניות הינה הכשרה ביודעין של ערוצי הלבנת הון וחלוקת מתנות לכל נבחר ציבור באמצעות חברים, קרובים ושאר 'אנשים טובים'. משמעותה המעשית של ההחלטה היא אישור לנבחר ציבור לשקר, לקבל במרמה טובות הנאה תוך עקיפתם של שומרי סף כגון ועדת ההיתרים ופגיעה ברשויות השלטון, במערכת אכיפת החוק ובציבור כולו".

"יתירה מכך, ככל שתתקבל החלטה לסגור את התיק יהא בה כדי לסתור בעליל את פסיקת בית המשפט ומדיניות האכיפה בנושא קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מקום שהמרמה מכוונת כלפי מבקר המדינה". זאת, בניגוד לקביעת בית המשפט העליון בעניינו של ראש ממשלה אחר- אהוד אולמרט.

בתנועה מסרו: "ככל שיש אמת בפרסום הרי שההחלטה לסגור את התיק נראית  בלתי סבירה בעליל ופוגעת קשות בשלטון החוק ובאמון הציבור במנגנון קבלת ההחלטות".

במקביל, הפרסומים באים על רקע דחיית תשובת המדינה בעתירת התנועה לאיכות השלטון לפתיחת חקירה בנושא ל-15 באוקטובר. בהתאם, התנועה פנתה שלשום (06.10) ליועמ״ש בבקשה להבהרה מיידית ביחס לדיווחים בתקשורת אודות כוונתו כביכול לסגור את תיק פרשת המניות של נתניהו. "הפרסום בעת הזו מעורר חשש כבד שהמניעים לבקשת הדחייה המקורית היו זרים להליך המשפטי; ויתרה מזו, שהפרסום כעת מיועד לכאורה להפעלת לחצים שונים טרם הגשת תגובה לבג"ץ, ותוך ניסיון להטות את זירת הדיון – דווקא בעת הזו" נמסר מהתנועה, והוסיפו: "הפרסום האמור אף עומד בהתנגשות ישירה עם המידע שמצוי (או אמור להיות מצוי) בתיק החקירה. לא ייתכן שבעובדות שהוגשו לבית המשפט כראיות על ידי התנועה לאיכות השלטון, לפיהן נתניהו רכש מניות במפעל שמצוי בבעלות בן דודו נתן מיליקובסקי, בהנחה של 95%, ושמאותן מניות יצא ברווח של כ-800%, ‘אין בהן מספיק בשר׳ לצורך פתיחה בחקירה פלילית".

"כל מסקנה אחרת בנדון – משמעה לכל הפחות פתיחתו של "מסלול עוקף" להלבנת הון ולהעברת כספים אסורים לידי משרתי ציבור. עניין החותר תחת כל עיקרון יסודי ובסיסי במשטר הדינים הישראלי" כתבו בפנייה, והרחיבו: "הדלפות המבקשות להשפיע על הליך משפטי תלוי ועומד הן חמורות, ויש מקום שהיועץ המשפטי יבהיר בהקדם המיידי שאין המדובר בפרסום אמת; ובמקביל לערוך בירור יסודי (ואף לפתוח בחקירה פלילית) על מנת לאתר את הגורם או הגורמים אשר עומדים מאחורי הפרסום האמור – על מנת שלא יישנה הדבר".

ממשרד היועמ"ש נמסר: "הפנייה התקבלה ותטופל כמקובל".

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"