בחודש שעבר, לפני 85 שנה, ביקר מלך ערב הסעודית פייסל בזמן שהיה יורש העצר לכתר הסעודי בתל אביב. תיעוד חדש של קבלת הפנים לנסיך הועלתה לרשת במסגרת פרויקט חדש שנחשף אתמול ע"י סינמטק ירושלים.
בקרוב אצלנו? צלמי היישוב תיעדו את קבלת הפנים בירושלים ליורש העצר דאז, ולרבות מלך, של ערב הסעודית פייסל באותו יום חם בחודש אוגוסט שנת 1935. שנים רבות שכב התיעוד בארכיון המדינה, וצבר אבק. אך לא עוד. לאחר שלוש שנים של סריקה ומיפוי, סינמטק ירושלים השיק שלשום (14.09) את אתר ארכיון הסרטים הישראלי. בתיאור האירוע נכתב: "מקום ההתכנסות בירושלים, וקהל רב שמחכה. חיילי הצבא הבריטי צועדים, מלון המלך דוד ברקע. בהמשך ליד תחנת הרכבת. שיירה חוצה את הכביש בין המוני האנשים".
- מוזיאון ישראל לא לבד: המוזיאון הימי הלאומי העביר מוצגים למקום בטוח עקב המצב הביטחוני
- "בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל"
- לאחר פסיקת בג"ץ בעתירת חוק הגיוס, התנועה לאיכות השלטון פנתה לשר הביטחון ולרמטכ"ל: גייסו באופן מידי את כלל תלמידי הישיבות החרדים
- למרות החשש המתגבר כי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל יאותגרו במערכה בצפון, נכון לשעה זו אין שינוי בהנחיות האופרטיביות בדבר חומרים רעילים בנמל חיפה
- לרגע אחד, מאות שנים לאחר שנעלם, חזר הטרבושה לככב ככלי נשק בשדה הקרב בישראל
אתר הארכיון כולל יותר מ-30 אלף פריטים שהצטברו על גבי שני מיליון מטר של פילם, שתוגרמו לנפח אחסון דיגיטלי של כששת אלפים טרה-בייט (שישה פטה בייט). חלק אחד נקרא "המבט ההיסטורי". הוא כולל אלפי קטעי ארכיון נדירים כמו השלב הראשון של עבודות החפירה במצדה הושלם (1963), יום פתיחת הכנסת הראשונה בירושלים (1949), חפירות ארכאולוגיות בבית שאן (1960), עדלאידע בתל אביב, פורים (1928). האוסף כולל גם סרטים שהופקדו למשמרת בידי המדינה ומוסדות תרבות שונים, בהם מוזיאון יד ושם, ארכיון תנועת מכבי ונוספים.
הנדבך השני הוא "המבט האמנותי", בו זמינים לצפייה סרטים ישראליים עלילתיים ותיעודיים. לצד אלה יש סרטים שמציגים הסרטים והיוצרים בהקשר רחב יותר בפן תיעודי.
מנכ"לית סינמטק ירושלים ארכיון ישראלי לקולנוע, נועה רגב, מסרה לאתר טיימאאוט ת"א: "התחלנו לעבוד על הפרויקט לפני שבע שנים, במטרה להפוך את הארכיון למוסד תרבות דיגיטלי הנגיש לכולם בכל מקום. לא יכולנו לדמיין שביום שבו האתר יעלה לאוויר, החזון הזה יתגלה רלוונטי כל כך", והוסיפה: "עם השקת הפלטפורמה המקוונת, ממלא הארכיון את חובתו לשמר את המורשת האודיו ויזואלית של ישראל בסטנדרטים מקצועיים בינלאומיים, ומממש את ייעודו בשימור ובקידום הקולנוע הישראלי בארץ ובעולם. עבודה רבה עוד לפנינו ואנו נרגשים לקראת גילוי של אוצרות קולנועיים בלתי ידועים, סריקת סרטים נדירים רבים, יצירת תוכן נלווה ורקימת שיתופי פעולה ויוזמות חדשות שהפלטפורמה החדשנית מאפשרת".