בארץ

התנועה לאיכות השלטון בבקשה לבג"צ: מנע מינוי בכירים במערכת אכיפת החוק בשל ניגוד עניינים של השר לביטחון פנים אמיר אוחנה וראש הממשלה בנימין נתניהו

השר לביטחון הפנים ב-16 באוגוסט. קרדיט: תיעוד מבצעי כב"ה.

זאת מתוך ראייה את השר לביטחון פנים כשלוחו של ראש הממשלה נתניהו בתפקיד במסגרת עתירה לבית המשפט. לכן, התנועה מבקשת צו ביניים דחוף לעצירת הליך מינוי המפכ"ל. כזכור, השר לביטחון פנים הודיע בתחילת השבוע כי יקבל החלטה בנושא.

התנועה לאיכות השלטון פנתה לבג"צ במטרה לעצור את הליך מינוי מפכ"ל משטרת ישראל. ע"פ התנועה, זאת כל עוד ניגוד עניינים לכאורה של השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, כשלוחו של ראש ממשלה הנאשם בעבירות חמורות בתפקיד טרם התברר בבית המשפט. "מתבקש בית המשפט הנכבד ליתן צו ביניים המורה למשיב 2 (רה"מ נתניהו-א"ו) ולשר לביטחון פנים להימנע מקבלת כל החלטה על מינוי גורמים בכירים במערכת אכיפת החוק, לרבות מפכ"ל המשטרה, עד אשר תתברר ותוכרע עתירה זו" נכתב בפניית התנועה לאיכות השלטון.

עוד נכתב בפנייה כי "ביקשה העותרת מבית המשפט הנכבד ליתן צו על תנאי כנגד משיבים 1-2 המורה להם לבוא ולנמק מדוע לא יחתמו על הסדר ניגוד עניינים לפיו יימנע משיב 2 (רה"מ נתניהו- א"ו) מלעסוק במינויו של שר לביטחון הפנים, בין היתר, כפי שנכתב בסעיף א.2.ב. ברישא לעתירה, לנוכח תפקידו הייחודי של השר לביטחון פנים האמון על מינוי מפכ"ל משטרה וכן מינוי חוקרים ובכירים בשירות המשטרה", והוסיפו בסעיף אחר: "בתגובותיה לבקשות אלו וכן בהודעה המעדכנת ציינה העותרת מספר אירועים המעלים חשש ממשי שמא יפעיל השר לביטחון הפנים- שלוחו של משיב 2 בתפקיד, את מוטת השפעתו הרחבה בעת מינוי או העברה מתפקיד של חוקרים וקצינים בכירים אחרים הקשורים בדרך זו או אחרת לתיקי נתניהו, ולמצער יגרע תקציבים מיחידות 'מסומנות', ובדרך אשר תפגע בעצמאות שוטרי משטרת ישראל".

לטענת התנועה, כל פעולה אשר יבצעו ראש הממשלה והשר לביטחון הפנים עלולה לגרור עמה פגיעה חמורה נוספת באמון הציבור ברשויות. בנוסף, מבקשת התנועה מבית המשפט לצרף את השר לביטחון הפנים כמשיב לעתירה לנוכח חששה הכבד שמא ממשיכים ראש הממשלה והשר לביטחון הפנים לקבל החלטות אקוטיות בתפקידם, לרבות מינוי מפכ"ל משטרה קבוע, אל נוכח העובדה שבית המשפט הנכבד טרם הכריע בשאלה האם השר לביטחון הפנים מנוע מלעסוק בעניינים אלה ומאחר וראש הממשלה כופר בהסדר ניגוד העניינים שערך לו היועמ"ש, ואף מתכוון לעסוק במינויי בכירים במערכת אכיפת החוק מכורח תפקידו כראש הממשלה.

בהתאם, נכון לכתיבת שורות אלה, כבוד השופט סולברג נענה לבקשת התנועה לאיכות השלטון לעיין מחדש בהחלטתו לדחות את תשובת המשיבים עד ה-15 באוקטובר בעתירת פרשת המניות והצוללות. המשיבים, ביניהם ראש הממשלה בנימין נתניהו והיועץ המשפטי לממשלה (היועמ"ש) אביחי מנדלבליט, הגישו את תשובתם לבקשת העיון מחדש בנושא. בין היתר נטען בתשובתם כי התנועה "התמהמהה בהגשת עתירתה, אלא שבפניותיה אל המשיבים גם לא קיימה כהלכה את חובת מיצוי ההליכים ובכך גרמה לעיכוב נוסף, שכן עיקר טענותיה והראיות עליהן היא מבקשת להסתמך הומצאו למשיבים אך במסגרת העתירה". לאחר מכן יכריע השופט סולברג בבקשת התנועה, והאם יש מקום לקצר את משך התגובה שניתן למשיבים, בעיקר מהחשש להתיישנות.

מסביבתו של השר לביטחון הפנים, אמיר אוחנה, לא נמסרה תגובה.  

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"