בארץ

בית משפט השלום בחיפה הטיל קנסות בסך כולל של מעל 400 אלף שקלים על בעלי אוניות שעגנו בחיפה ונושאי תפקיד נוספים

האוניה אוראנוס. קרדיט: ניר לוינסקי, המשרד להגנת הסביבה

זאת בגין זיהום ים בשמן ואי-הסדרים בספרי האוניות כפי שעלה עקב חקירות פליליות שביצע המשרד להגנת הסביבה.  בית המשפט השלום קבע כי קבע כי בעלי החברה ובעלי תפקידים נוספים ישלמו קנס בסך כולל של 253 אלף שקל בגין ליקויים חמורים בספר השמן של אונייה שלה שעגנה בנמל חיפה. מסגרת הסדר הטיעון בחברה אחת, הנאשמים הודו בעובדות בכתב האישום כפי שהתגלו בחקירה פלילית שפתחה היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה. השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "נמשיך לשמור על איכות הסביבה הימית ונטפל בחומרה בכל העובר על החוק".

בית המשפט השלום בחיפה, ע"י כבוד השופטת א' קנטור, הרשיע שתי חברות שונות, אחת בבעלות טורקית ואחרת הרשומה תחת איי קוק, בעלי אוניות ובעלי משרות בהן במסגרת הסדר טיעון בגין זיהום ים בשמן ואי סדרים בספרי האוניות. זאת  בעקבות חקירה פלילית שביצע המשרד להגנת הסביבה וכתבי אישום שהגיש. ע"פ הסדר הטיעון, חברות "אורנוס שיט ותעבורה" בספינתה תחת דגל סיירה לאון ו-"טנגו ריי" מאיי קוק ובעלי משרות בהן נקנסו בסכום כולל של 403 אלף שקלים.

בנוגע לחברת אורנוס,  בית המשפט קבע כי בעלי החברה ובעלי תפקידים נוספים ישלמו קנס בסך כולל של 253 אלף שקל בגין ליקויים חמורים בספר השמן של אונייה שלה שעגנה בנמל חיפה. הנאשמים הורשעו בעבירות שיוחסו להם בכתב האישום כמו שפיכה של שמן למי ים, איסור לכלוך ברשות הרבים, מילוי פנקס שמן שלא כדין וניהול יומן אשפה שלא כדין. אי סדרים כפי שנתגלו, העלו חשד מידי להשלכת אשפה או הזרמת שמן לים. בביקורת בחדר המכונה של האונייה נראו מציר ההינע הראשי של האונייה דליפה של שמן החוצה וכניסת מים פנימה. עקב תביעת המשרד להגנת הסביבה, הטיל בית המשפט על הנאשמים קנס בסך 223 אלף שקל, בתוספת התחייבות כספית להימנע מביצוע העבירה בסך 446 אלף שקל למשך שנתיים. על רב החובל ועל המכונאי הראשי הוטל קנס בסך 15 אלף שקל כל אחד, בתוספת התחייבות בסך 30 אלף שקל להימנע מביצוע העבירה למשך שנתיים. החקירה בעניינה של אוניית  URANUS L החלה לפני שנה בשעה שעגנה בנמל מספנות ישראל בחיפה.

בנוגע לאוניית טנגו ריי תחת דגל איי קוק, הביקורת  בעניינה העלתה אי-סדרים חמורים בניהול ספר השמן של האונייה, וחשד מיידי להזרמת שמן לים בניגוד לחוק. בעקבות הממצאים, פתחו מפקחי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה בחקירה פלילית והגישו כתב אישום נגד בעלי האונייה, הקברניט והמכונאי הראשי שלה. בהסדר טיעון שאליו הגיעו הצדדים, נגזר על בעלי האונייה קנס בשווי 135 אלף שקלים והתחייבות כספית בסך 270 אלף שקל  להימנע מביצוע העבירה במשך שנתיים. על המכונאי הראשי הוטל קנס של 15 אלף שקל וכן התחייבות כספית בסך 30 אלף שקל להימנע מביצוע העבירה באופן שנתיים. במקביל, קברניט האונייה לא אותר וההליך נגדו הותלה עד איתורו בישראל בעתיד.

השרה להגנת הסביבה, ח"כ גילה גמליאל, מסרה בנוגע לקביעת בית המשפט: "פעולות הביקורת והאכיפה השגרתיות של מפקחי המשרד להגנת הסביבה מול אוניות הפוקדות נמלים בישראל, מעלות את ההרתעה מול בעלי האוניות וצוותיהן. נמשיל לשמור על איכות הסביבה הימית ונטפל בחומרה בכל העובר על החוק".

About the author

אלון ויס, מערכת "לתוך הלילה"